+0 új cikk
Vissza a hírekhez
orban-viktor-ferenc-papanal-jart-audiencian

Orbán Viktor miniszterelnök a Közel-Keleten szolgáló keresztény vezetőkkel tanácskozott szombaton Rómában, és ha már ott volt, a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött kép tanúsága szerint ellátogatott Ferenc pápához is.

2016-08-2816:10 index.hu
ezek-a-rakoncatlan-biciklik-mindig-ellopatjak-magukat

A videókban a sárgacsekk-halmozó, rakoncátlan kerékpárok megszelídítésén munkálkodik öt nem-roma biciklis: egy pszichológushallgató, egy tanár, egy sejtkutató, egy matematikus és egy bölcsész. Mindegyikük olyan biciklin teker a rendőrség közelében, aminek ...több roma gazdáját korábban megbüntették valamilyen apró-cseprő szabálytalanság miatt. 

2016-08-1521:07 index.hu
harom-budos-cigany-van-a-szobaban-mashova-akarok-kerulni

A szegény családban élő roma nők többségének fogalma sincs arról, mivel jár, ha terhes lesz, sőt, van olyan nyolcgyermekes anya, aki azt sem tudja, mi az a szex. Tárgyként csinálják végig a szülést, miközben az orvosok ingerültek velük és semmit sem magyaráznak ...több el nekik, a kórházban pedig külön szobát tartanak fenn nekik, rendszerint a folyosó végén. Fogamzásgátlásról sosem hallottak, de pénzük sem lenne rá, így az első gyerek után kezdődik minden elölről. Az Abcúg riportja.

2016-06-2012:19 index.hu
meg-a-vecebe-is-beneznek-a-romakat-vegzalo-rendorok

Tízesével vonulnak ki a hivatalok razziázni a miskolci szegénytelepekre, a lakcímkártyáktól kezdve az udvar tisztaságán át a gyerekek ruhásszekrényéig mindent ellenőriznek, amivel az őrületbe kergetik a szegényeket, ráadásul az ombudsman szerint diszkriminálnak ...több is. Az önkormányzat nem hajlandó befejezni az ellenőrzéseket, mondván, annyi a probléma, pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felmérése alapján az ellenőrök tavaly szinte mindent rendben találtak. A civilek pereltek, az önkormányzat szerint minden rendben. Az Abcúg riportja.

2016-06-0611:21 index.hu

Csak formálisan tett eleget az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) utasításának Miskolc és érdemben továbbra sem foglalkozik a számozott utcai lakók százainak helyzetével – írja a Roma Sajtóközpont. 

2016-05-2711:47 index.hu
nektek-hiaba-tanitunk-ugysem-ertitek-meg

Leckét évekig nem kaptak, mert úgysem tudják megcsinálni, a farsangi bálba nem engedték be őket, osztálykiránduláson sem voltak soha, ahogy az iskolai úszásoktatásból is kimaradtak. Ezt állították a bíróság előtt tett tanúvallomásukban azok a gyöngyöspatai ...több fiatalok, akiket szegregáltan oktatott a helyi általános iskola. Kártérítést szeretnének a szerintük meghiúsult jövőjükért. Az Abcúg riportja

2016-04-2611:02 index.hu
minden-masodik-roma-fiatalra-munkanelkuliseg-var

Míg a nyolcvanas évek végén a roma fiatalok kétharmada fejezte be a középiskolát, mára csak a felük. Ezért ma minden második roma fiatalra a tartós munkanélküliség vagy a rendszertelen foglalkoztatottság vár. Egy friss tanulmány szerint ennek egyik fő ...több oka, hogy a roma gyerekek nagyon lemaradnak az általános iskola végére. Ezért azonban csak részben tehető felelőssé a család, ahonnan jönnek. Az Abcúg cikke.

2016-04-2011:55 index.hu

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla a gyöngyöspatai romák diszkriminációs perében. A másodfokú ítélet értelmében a rendőrség nem diszkriminálta a romákat, amikor nem lépett fel a cigánysoron járőröző szélsőségesekkel szemben – az Abcúg írása.

2016-04-1413:11 index.hu
megvalasztottak-az-ev-hetkoznapi-roma-hoset

Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályának főápolója kapta idén az Aranypánt-díjat. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára, írja a Roma Sajtóközpont. 

2016-04-1115:24 index.hu

Közép-Európai romák tömegei szenvednek el olyan hátrányokat életük első éveiben, amiket soha többé nem tudnak ledolgozni. Pedig, ha időben érkezik a segítség, az iskolában és a munkaerő-piacon is könnyebben boldogulnak. A Világbank új kötetében összegyűjtötték, ...több milyen programokkal lehetne segíteni a mélyszegénységben élő romákon. Ha az európai politikusok okosak, 2020-ig még a pénz sem lehet akadály. Az Abcúg cikke.

2016-04-0812:59 index.hu

Vasárnap a RomNet adott hírt arról, hogy információik szerint Tarlós István főpolgármester egy hónapja új romaügyi biztost nevezett ki Nagy Sándor személyében.

2016-04-0412:15 index.hu
ki-legyen-az-ev-hetkoznapi-roma-hose-aranypant-dij-2016

Egy ország nem csak attól nagy, ha határait három tenger mossa, hanem a benne élő emberektől is. Magyarországot olimpiai bajnok sportolókként, világhírű zenészekként, vagy a dolgukat tisztességesen végző, hétköznapi hősökként a romák is naggyá teszik. ...több Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, szabadságküzdelmekben vagy a munkában, a romák hosszú századok óta részei és alakítói a magyar történelemnek, kultúrának.

2016-04-0410:56 index.hu
63-roma-diak-beperelte-a-kliket

Szerdán kezdődött el az Egri Törvényszéken az a per, amelyben 63 gyöngyöspatai roma diák 209 millió forintos kártérítést követel a Kliktől az iskolai szegregáció miatt, írja a Heol.hu.

2016-02-0411:25 index.hu
a-legszegenyebbeket-es-a-legtobb-ciganyt-kizarja-a-csok

A családokat páratlanul nagy összeggel segítő új családi otthonteremtési kedvezmény a legnagyobb szegénységben élőknek valószínűleg nem jelent segítséget. A kedvezmény elsősorban a középosztálynak, illetve annál jobb körülmények között élő magyaroknak ...több segít majd, és több olyan eleme van, ami kizárja a legnyomorultabbakat. Ugyanis olyan feltételeket támaszt, amiket ők nem tudnak teljesíteni.

2016-01-1508:56 index.hu

December 30-án fogadta el a kormány a köznevelési törvény módosítását, ami meghatározza, hogy mely esetekben nem számít szegreciónak a gyerekek elkülönítése, ennek egyik megoldása a vallási alapú oktatás szabályozása lehet. A rendelettervezet előterjesztője ...több Balog Zoltán miniszter már korábban azt hangoztatta, hogy "minél több olyan egyházi iskolára lenne szükség, ahol többségében cigány gyerekek tanulnak", írja a Roma Sajtóközpont.

2016-01-1412:14 index.hu
lehet-hogy-csak-egy-cipojuk-van-de-az-stoplis

Lugosi Zoltán futballedző egyszer csak beleunt a kényelmes fővárosi focistákba, ezért elment Salgótarján külvárosába, hogy az ottélő szegény gyerekekből szervezzen csapatot. Sokaknak tornacipőre sem telik, mégis százan fociznak az egyesületében, sokszor ...több a teljes család. Az apák azt a lehetőséget látják a fociban, amit ők a saját gyerekkorukban nem kaptak meg, a fiatalok pedig a Budapestre és ezzel a jobb élethez vezető utat. Az Abcúg riportjahref>.

2016-01-1211:32 index.hu

Ma már a roma fiatalok 20 százaléka szerez érettségit – mondta Szira Judit, a cigány diákokat segítő Roma Oktatási Alap vezetője szombaton az M1-en. A 16 országban tevékenykedő szervezet tízéves működése alatt ez a szám megduplázódott. Ugyancsak megduplázódott, ...több és már 2 százaléknyi a diplomát szerző roma diákok aránya – írja az MTI.

2016-01-0211:03 index.hu
probalja-ki-melyik-part-gondolkozik-onhoz-hasonloan-a-ciganyokrol

A Vokskabin egy olyan pártfüggetlen online választói orientációs program, amit az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem munkatársai készítettek és tájékoztatást nyújt a legfontosabb közéleti kérdésekben, valamint segít eligazodni a pártok pozíciói és a ...több saját véleményünk mentén. Rendszeresen készítenek kérdőívet a választások előtt, a köztes időszakokban pedig különböző, erősen megosztó témákban, most a romákkal kapcsolatban.

2015-12-1508:10 index.hu
probalt-belolem-magyart-csinalni

Ha az örökbefogadott gyerek nem tudja meg időben, hogy örökbe fogadták és nem tájékoztatják származásáról, akár komoly önismereti válságba is kerülhet. Eszter és Sára örökbefogadottak és cigányok. Saját maguk vallanak örökbefogadásukról és a bőrük színe ...több miatt ért sérelmeikről.

2015-12-1211:53 index.hu
egyszeruen-csak-bivalyeros-nok

A hagyományos cigány családból származó diplomás roma nők komoly választások elé állnak életükben, ha meg szeretnének felelni annak a női szerepnek, amit származási közösségük elvár tőlük: ha valaki igazi cigányasszony akar lenni, akkor el is felejtheti ...több azt a szót, hogy karrier. Vannak, akik bravúrosan egyensúlyoznak a két világ között, egyszerre próbálnak sikeres, modern nők és “jó cigány családanyák” lenni, és vannak, akik azért harcolnak, hogy szüleik kompromisszumok nélkül elfogadják: lányaik már nem a régi értékrend szerint élnek - az Abcúg riportja.

2015-12-0723:15 index.hu

Legolvasottabb hírek: