+0 új cikk
Vissza a hírekhez
a-balatoni-polgarmesterek-kitalaltak-hogy-kerulhet-balatoni-hal-az-ettermekbe

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki - derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából, amelyet ...több hétfőn juttatott el az MTI-hez.

2016-09-1919:28 index.hu

23 településen 72 halárusító helyet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Balaton körül: az üzletek mintegy ötödénél, 14 egységben tapasztaltak problémát a szakembereknek. Olyan hely is volt, ahol találtak 71 kg bűzlő halat, ...több de az ellenőrök olyan állapotú fagyasztott halat is találtak, melynek fajtáját már meg sem lehetett állapítani - derül ki a Nébih közleményéből.

2016-09-0607:14 index.hu
a-halak-is-le-tudnak-egni

Hőségben nagyon fontos, hogy az ember ne csak saját magára, de háziállataira is gondoljon – a kutyák, macskák, hörcsögök, nyulak, stb. megóvására gyakran fel is hívják a figyelmünket. De azt kevesen tudják, hogy a tűző napon a halak sincsenek biztonságban. Legalábbis ...több azok, amelyek sekély vízben ragadtak, ezek ugyanis le tudnak égni, különös tekintettel a kerti tavakban előszeretettel tartott koi pontyokra. Akár végzetes is lehet számukra, ha sokáig nem jutnak árnyékhoz, illetve ha a napégést sokáig nem kezelik rajtuk.

2016-08-0506:04 index.hu

Viszonylag gyakran találkoznak a kutatók a hatalmas korongra emlékeztető holdhallal (Mola mola ), a világ legnagyobb csontos halával, mégis elég keveset tudnak róla, ezért minden róla készült felvételnek nagy jelentősége ven. Főleg medúzákkal táplálkozik, ...több de a növekedése, a párosodási szokásai és a vonulási útvonalai nem igazán ismertek. 

2016-08-0217:12 index.hu
tenyleg-pillanatok-alatt-csontig-marcangol-a-piranha

Kevés állatnak van olyan rémisztő hírneve, mint a piranháknak (amit magyarul igazából pirájának kellene hívni, de az angol név úgy meghonosodott nálunk, hogy maradjunk annál). Sokan hiszik azt, hogy egy piranhákkal teli folyóban úszva a vérengző halak ...több pillanatok alatt csontig fosztják le a húst a szerencsétlen úszóról.  Ezek a legendák olyan filmeknek köszönhetők, mint a Piranha című 1978-as horrorfilm és folytatásai, amelyekben a halakat veszélyes, emberevő szörnyeknek ábrázolják. Még a Csak kétszer élsz című Bond-filmben is szerepel az állat, a főgonosz piranhája csontig kopaszt egy darab húst. Ezekben a filmekben legtöbbször a  vöröshasú piranhák  szerepelnek.

2016-07-2406:18 index.hu
hekkre-epul-a-balatoni-hekk-arculata

Köze sincs a Balatonhoz a legbalatonibb halnak, a hekknek, ami nélkül a hetvenes évek óta nincs családi nyaralás Magyarországon. De kinek és mikor jutott eszébe ilyen messziről idehozatni, és egyáltalán honnan jön pontosan a hekk Magyarországra? Kinek ...több éri ez meg, ha magyar halat is lehetne árulni? És tényleg mi vagyunk a legnagyobb hekkfogyasztók Európában? (Nem.)

2016-07-1207:50 index.hu
ettol-a-sminktol-tenyleg-eldobja-az-agyat

Ő itt Chrisspy, sminkmester és Youtube-vlogger:

2016-06-1519:20 velvet.hu
a-halak-felismerik-az-emberi-arcot

Egy új tanulmány szerint a halak nagy valószínűséggel felismerik az emberi arcokat. A kutatók a lövőhalféléket tanulmányozták és arra lettek figyelmesek, hogy a halak felismerik az ismerős arcot tucatnyi más arc közül. Méghozzá meglepő hatékonysággal.

2016-06-0716:04 index.hu

Egyezményt írtak alá a Barents-tengeren és Norvég-tengeren halászló cégek és a halat felhasználó cégek, amiben vállalják, hogy nem fognak olyan területeken halászni, ahol eddig ne lettek volna jelen - írja a Local.no. Az egyezményt olyan nagy tőkehalat ...több is áruló vagy felhasználó cégek is aláírták, mint a Tesco, a Sainsbury's, a Marks and Spencer, vagy a McDonald's.

2016-05-2613:52 index.hu
23-kilos-pontyot-fogtak-ki-a-balatonbol

Pompás közleményt kaptunk, nem is titkoljuk el: a Balatonon éppen a II. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa (IBCC) zajlik, amelyen 17 országból 82 csapat versenyez. Egyrészt az időjárással küzdenek, másrészt azért, hogy minél több, és minél nagyobb pontyokat ...több fogjanak április 30.,  szombat reggel 8 óráig.

2016-04-2806:49 velvet.hu

Nem áll meg a kormány az élelmiszeráfa-csökkentésben: a sertés, a baromfi, a tej és a tojás után a hal áfája is 5 százalékra csökkenhet. Legalábbis ezt szeretné Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. 

2016-04-2213:19 index.hu
riaszto-kulseju-ufohalat-fogott-egy-mexikoi-halasz

A peoplepets.com szerint a Jaime Rendon névre hallgató halász Cabo partjainál fogta ki a rejtélyes tengeri teremtményt. Mivel úgy nézett ki, mint egy szalamandra, ami lenyelt egy labdát, majd uszonyokat növesztett, a földönkívüliség gyanúja vetült rá, ...több de aztán kiderült, hogy bizarr külseje ellenére valójában egy cápafaj jeles képviselője lehet.

2016-04-0519:23 velvet.hu

Közel öt évvel a fukusimai nukleáris katasztrófa után megvizsgálták Japán partjainál a tenger gyümölcseit, és a tudósok megállapították, hogy a nagy részük fogyasztásra alkalmas. A PNAS tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint nagyon kicsi a veszélye ...több a tengerből származó ételek szennyezettségének.

2016-03-0123:09 index.hu
marcona-oslenynek-tuno-uszonyost-talaltak-ausztraliaban

A rejtélyes teremtmény tetemét egy newcastle-i apuka, Ethan Tipper fedezte fel a Macquarie tó partjainál. A Daily Mail szerint a lény úgy nézett ki, mintha egy krokodil és egy delfin szerelmének a gyümölcse lenne, és borotvaéles fogai voltak.

2016-02-1613:40 velvet.hu

Kutatók szerint ha a várandós anyák túl sok halat esznek, az összefüggésben állhat a születendő gyermekek elhízási esélyeivel.

2016-02-1616:21 hvg.hu
utotte-mar-ki-egy-hal-nos-ezt-a-not-igen-video

A következő videón garantáltan nevetni fog - kivéve, ha pont Ön szerepel rajta.

2016-02-0216:00 www.borsonline.hu
ejfekete-szinu-setalo-halra-bukkantak

Különleges, fekete színû tengeri lényre bukkant egy vakációzó pár Új-Zéland öblökkel és szigetekkel tarkított Bay Of Islands nevû régiójában.

2016-01-2613:20 www.origo.hu
60-evig-nem-tudtuk-mi-folyik-a-tengereken

Egy új kutatás szerint sokkal súlyosabb volt az elmúlt fél évszázadban a tengerek túlhalászata, mint azt gondoltuk. Egy új jelentés szerint 1950-tõl 2010-ig 30 százalékkal több halat fogtak ki, mint amennyit jelentettek a statisztikai ügynökségeknek.

2016-01-2013:05 www.origo.hu
uj-halfajt-fedeztek-fel-a-korosben-1

Szinte véletlenül fedeztek fel egy új márnafajt a Sebes-Körösben. Korábban ismert márnafajokat akartak egyértelmûen azonosítani, így találtak rá az új, bennszülött fajra.

2016-01-1717:03 www.origo.hu
uj-halfajt-fedeztek-fel-a-korosben

Egy nagyrészt hazai kutatókból álló csoport eddig ismeretlen halfajt azonosított a Körös vízrendszeréből. Az új faj a Barbus biharicus, azaz bihari márna nevet kapta, ezzel jelezve a tájat, amelynek szülötte – írja közleményében a Magyar Haltani Társaság.

2016-01-1710:26 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: