+0 új cikk
Vissza a hírekhez

Szimbolikus jelentősége volt, hogy a tanácsi elnökséget vezető Szlovákia fővárosában rendezték meg a szeptember 16-i informális uniós csúcstalálkozót: az Európai Unió jövőjéről kezdődő vita egy 2004-ben csatlakozott kelet-közép európai tagállamban vette ...több kezdetét, ahol a cél az egység demonstrálása volt az elmúlt időszakban egyre intenzívebbé váló, Kelet-Nyugat közötti feszültség enyhítésére. A menekültválság kiterjedése, majd a Brexit-népszavazás és ezzel összefüggésben az integráció jövőjéről szóló vita látszólag egységes platformra hozta a Visegrádi négyeket a vezető nyugati tagállamok politikájával szemben. Közös fellépésük jegyében a pozsonyi csúcsot követően Robert Fico szlovák kormányfő jelezte, hogy a V4-ek megvétózzák a brit kilépést, ha Nagy-Britannia korlátozza állampolgáraik munkavállalási jogait.

2016-09-1914:45 index.hu
v4-es-barataink-szerint-is-felesleges-a-nepszavazasunk

Talán nem hallott még róla: október 2-án népszavazás lesz Magyarországon a kötelező betelepítési kvótáról, illetve az ellen. Az ellen a kvóta ellen, ami nagyon úgy néz ki, hogy nem is lesz. És bár a kormány óriási lelkesedéssel kommunikálja, hogy nem ...több vagyunk egyedül a harcban, az egész V4 mellettünk áll, azt már elfelejti elmondani, hogy a hétvégén az összes V4-es ország elmondta a pozsonyi csúcs után, hogy nincs többé kvótaügy, a kvótaügy halott, sőt, volt, aki még oda is szólt Orbánnak, hogy ugyan ne beszéljen már az ellenkezőjéről.

2016-09-1913:54 index.hu

A visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) készek megvétózni minden olyan megállapodást Nagy-Britannia és az Európai Unió között, amely korlátozná a munkavállalási jogokat brit földön – idézte a Reutersnek nyilatkozó Robert Ficót az MTI.

2016-09-1718:56 index.hu
kozos-tevecsatornat-indithatnak-a-visegradi-orszagok

Egy közös, angol nyelvű tévé létrehozását javasolta kedden a krynicai fórumon a visegrádi kormányfőknek a lengyel köztelevízió igazgatója, Jacek Kurski, írja az MTI.

2016-09-0620:32 index.hu
orban-ismertette-az-eu-ket-nagy-bajat

Angela Merkel megfejtette, mire vágynak az emberek Európában: biztonságra. Ezt az igényt szeretné kiszolgálni néhány újítással, amelyekkel jövő tavaszra készülhetnek el, derült ki a pénteki varsói csúcstalálkozón, ahol a német kancellár a visegrádi országok ...több miniszterelnökeivel tárgyalt.

2016-08-2617:05 index.hu
orban-megdicserte-kozep-europat

A legnehezebb és legbonyolultabb évet tudja maga mögött a visegrádi csoport, s a felmerült problémákkal sikeresen megbirkózott - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a négy visegrádi ország kormányfőjének csúcstalálkozója után szerdán Prágában sajtóértekezleten.

2016-06-0818:26 index.hu
deutsch-jo-esely-van-arra-hogy-atmenjen-unios-szinten

Kormányzati szándék van arra, hogy a visegrádi négyek (V4) együtt lépjenek fel az internetezés általános forgalmi adójának csökkentése érdekében, mondta el Deutsch Tamás EP-képviselő, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos az MTI ...több érdeklődésére egy hétfői budapesti háttérbeszélgetésen.

2016-03-0713:05 index.hu
az-eu-nak-es-a-v4-eknek-sem-mindegy-mi-tortenik

Orbán Viktor legfontosabb szövetségese áll a ringben, aki a győzelemmel az EU soros elnökségét is elnyerné.

2016-03-0516:57 index.hu

A fejlesztésekre szánt uniós támogatások csökkentésével fenyegette meg a visegrádi országokat Matteo Renzi olasz kormányfő, amennyiben nem vesznek részt a migrációs krízis hatékony kezelésében - közölte újságírókkal az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek ...több kétnapos csúcstalálkozónak részleteit ismerő brüsszeli forrás péntek hajnalban.

2016-02-1908:21 index.hu
v4-vedelemtol-elkeritesig

Minden politikai napilap címlapon hozta a V4-ek prágai találkozóját. A címekből kitalálhatóan kicsit eltérő hangsúllyal.

2016-02-1609:34 index.hu

Ha a visegrádi csoport országai nem elkötelezettek az európai értékek és az integrációs folyamat mélyítése iránt, akkor nem csak történelmi bűnt követnek el, de szembemennek a közösség eredeti értékeivel is – írták az MTI által szemlézett közös közleményükben ...több a négy érintett országból érkezett európai parlamenti képviselők.

2016-02-1622:37 index.hu

Rendkívüli visegrádi csúcstalálkozót hív össze február 15-ére Csehország a migrációs válság megvitatására – jelentette be a cseh kormányfő twitteres bejegyzésében.

2016-01-2615:34 index.hu

Legolvasottabb hírek: