+0 új cikk
Vissza a hírekhez

Kétezer éves csontvázat fedeztek fel régészek Antiküthéra szigeténél, ahol 2000 évvel ezelőtt elsüllyedt egy római hajó - adta hírül hétfőn a Nature című brit tudományos folyóirat.

2016-09-1922:38 index.hu
mar-churchill-is-europai-uniot-akart

Miközben Nagy-Britannia az Európai Unió elhagyásával valóban történelmi lépéssorozatot indított el, érdemes egy hetven évvel ezelőtti eseményt felidézni. Jóllehet az európai egyesülés eszménye különféle körvonalakkal már másfél évtizede fel-felmerült, ...több a majdani Európai Unió létrehozására az első realitással is kecsegtető felhívást éppen egy brit, Winston Churchill tette meg.

2016-09-1909:52 index.hu
loversennyel-szerzett-vagyont-szemere-miklos

Az 1856-ban született Szemere Miklós igen változatos pályát futott be, íróként, diplomataként vagy politikusként is emlékezhetünk rá, de szenvedélyes kártyajátékos és lóversenyrajongó is volt. Utóbbival még párizsi külügyi szolgálatban eltöltött évei ...több alatt ismerkedett meg, Rómában pedig már saját lovakat is tartott. Hazatérése után, 1885-be a Magyar Lovaregylet tagja lett, telivéreket vásárolt, hazai pályán először 1892-ben futott versenylova.

2016-09-1808:20 index.hu
a-japanok-nem-veletlenul-ertenek-a-halhoz

Horgászlegendákat kerekíteni a mázsás fogásokról minden pecás szeret, de azt tárgyilagosan is megállapíthatjuk, hogy a horgászás igen-igen ősi sportág - még akkor is, ha a feltalálása idején még táplálékszerzési, és nem szórakozási formának számított. ...több Egy most előkerült japán lelet – két régi horog – korát a szakértők 23 ezer évesre becsülik.

2016-09-1718:17 index.hu
kiderult-mi-okozta-a-nagy-londoni-tuzveszt-1

Sokan azt hiszik, pontosan tisztában vannak vele, miként is történt a tragédia: 1666. szeptember 2-án egy királyi pék Pudding Lane-i üzemében csaptak fel először a lángok, és a következő három napban olyan ütemben tomboltak, hogy több mint 13 ezer ház, ...több tucatnyi közhivatal, nyolcvannál is több templom, katedrális vált a martalékává, a City 80 ezer lakosából 70 ezren fedél nélkül maradtak. A szorosan egymásra épült lakóházak, a rossz minőségű épületek gyújtósként működő építőanyagai miatt volt ilyen hatalmas a kár, ám amikor a hatóságok végre közbeavatkoztak és a lakosok körében is végbement a szemléletváltás, a pusztító tűzvészek kora véget ért.

2016-09-1714:13 index.hu
kiderult-mi-okozta-a-nagy-londoni-tuzveszt

Sokan azt hiszik, pontosan tisztában vannak vele, miként is történt a tragédia: 1666. szeptember 2-án egy királyi pék Pudding Lane-i üzemében csaptak fel először a lángok, és a következő három napban olyan ütemben tomboltak, hogy több mint 13 ezer ház, ...több tucatnyi közhivatal, nyolcvannál is több templom, katedrális vált a martalékává, a City 80 ezer lakosából 70 ezren fedél nélkül maradtak. A szorosan egymásra épült lakóházak, a rossz minőségű épületek gyújtósként működő építőanyagai miatt volt ilyen hatalmas a kár, ám amikor a hatóságok végre közbeavatkoztak és a lakosok körében is végbement a szemléletváltás, a pusztító tűzvészek kora véget ért.

2016-09-1714:13 index.hu

A kutatás alapjául 16 Kárpát-medencei lelőhelyről származó 144 csontváz szolgált, ezek legnagyobb része a magyar honfoglalás korából való. Egy kisebb, dél-alföldi, 7–9. századi csoport alapján az avar populációt is jellemezhették a kutatók. A 10–12. századi ...több kontaktzónák kutatása is, – amiről 2016-ban a PLoS One folyóiratban már közöltek egy tanulmányt –, tovább bővült horvátországi minták bevonásával. Az új tanulmány a Scientific Reports szaklapban jelent meg – írja közleményében az MTA.

2016-09-1617:09 index.hu
nem-tetszik-hogy-tank-lehetett-volna-vece-is

Először is, menjünk elébe a mérgelődésnek, és tisztázzuk a tank-harckocsi kérdéskört. A tank eredetileg a brit elnevezés, a fejlesztés közben ragadt a találmányra. Hogy a titok ne szivárogjon ki, a hadvezetés azt javasolta, hogy az eredeti landship (vagyis ...több szárazföldi hajó) elnevezés helyett a hivatalos papírokban és megbeszélésen hívják vízszállítónak, vagyis Water Carriernek az új találmányt. A baj csak az volt, hogy ahogy minden hadseregben, úgy a briteknél is minden lehetséges szót rövidítettek, és a WC rövidítést nem tartották szerencsésnek egy olyan találmány kapcsán, amely a várakozások szerint eldönthette az egész háborút. Kerestek hát egy szinonimát, ez lett a tank, vagyis a tartály.

2016-09-1517:07 index.hu
semmissegi-targyalas-lesz-nagy-imre-es-tarsai-ugyeben

Október 13-ra tűzte ki a tárgyalást a Kúria Nagy Imre és társai semmisségi ügyében - írja a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a büntetőtanács a legfőbb ügyész kezdeményezésére igazolást ad ki a következőről:

2016-09-1509:07 index.hu

A Hyperion Kft. és a Történelmi Animációs Egyesület munkatársai elkészítettek egy animációs filmet, ami Szigetvár ostromát mutatja be – történelmi ismereteink alapján amennyire csak lehet, valsághűen. A filmet Szigetváron, az ostrom 450. évfordulójára ...több rendezett ünnepségen mutatták be.

2016-09-1507:02 index.hu
maglyahalal-elol-menekult-szamuzetesbe-dante

„A világirodalom legnagyobb költeményének” szerzője – Babits tartotta annak az Isteni színjátékot – azt gondolta, hogy „az emberélet útján felén” fogott hozzá a Pokol megírásához, de a sors rövidebbre szabta az életét: a remélt 70 helyett csak 56 évet élt meg.

2016-09-1407:07 index.hu
es-akkor-magyarorszag-csatlakozott-az-oszman-birodalomhoz

A szigetvári csata szereplőiről sok magyar tévénézőnek leginkább a török Szulejmán-sorozat alapján van képe, a Csele-patakba vesző húsz éves Lajos királyt ez alapján öregembernek képzelhetik, Ibrahim pasát meg nyilván jobban ismerik, mint mondjuk Zrínyit ...több és társait. Egy szappanoperától persze nem kell feltétlen történelmi hűséget várni, de azért érdekes lehet, hogy Törökországban mit gondolnak mostanában arról a 150 évről, amit nálunk leginkább hódoltságként ismerünk, úgyhogy megnéztük, mi van a hivatalos török tankönyvekben.

2016-09-1218:05 index.hu
mindig-a-magyarsagomert-es-a-hazamert-verekedtem

Maga Horthy Miklós kormányzó fogadta magánkihallgatáson az 1931-es magyar kardvívó-bajnokság döntősét - csakhogy nem az aranyérmes bajnokot, hanem a második helyezett Petschauer Attilát. Akkor már napok óta arról cikkeztek a lapok, hogy a 27 éves vívó, ...több aki elképesztő kitartásával és sportszerűségével az amszterdami olimpián aranyéremhez juttatta a magyar kardcsapatot, csalás áldozata lett. A közönség egyértelműen elfogultnak látta a zsűri katonatiszt tagjait, akik egy tiszttársukat juttatták a győzelemhez egy polgári személy kárára.

2016-09-1117:51 index.hu

Jóllehet VI. Károly császár (magyar királyként III. Károly) abban reménykedett, hogy az 1713-ban megalkotott, a magyar országgyűlés által 1723-ban elfogadott Pragmatica Sanctióval be tudja biztosítani a Habsburg-ház leányági örökösödését, és ezzel Mária ...több Terézia zavartalan trónra kerülését, az átmenet korántsem volt problémáktól mentes. A császár életében ugyan a legtöbb európai hatalom elismerte a törvény érvényességét, 1740 őszén, váratlanul bekövetkezett halála után viszont a reálpolitika felülírta az „adott szó” szentségét.

2016-09-1107:39 index.hu
titokzatos-maja-kodexrol-derult-ki-hogy-amerika-legregebbi-szovege

Bebizonyosodott, hogy a Grolier-kódex nevű titokzatos maja kódex Amerika legősibb ismert szövege. A kódexet még régebben találták meg, de mostanáig nagy vita zajlott az eredetiségéről. Kutatók most igazolták, hogy nem hamisítványról van szó, a kódex valóban ...több a majáktól származik, méghozzá a 13. századból.

2016-09-0811:10 index.hu
szelfik-a-mult-szazadbol

A szelfi az angol selfie szó magyarítása. Jelentése: önfotó. Ezzel egész biztosan nem árultunk el nagy újdonságot, mert már 2013-ban mindenki tudta, hogy mi is ez, hiszen az Oxford-szótárak internetes kiadása az év szavának nyilvánította. 2014 januárjában ...több pedig kijött az alábbi klip, ami máig 456 millió kattintást ért el.

2016-09-0809:54 velvet.hu
szappanopera-szoritja-hatterbe-a-szigetvari-host

Minden török érettségizőnek is el kell tudnia helyeznie a térképen Szigetvárt, a baranyai kisvárost, ahol napra pontosan 450 évvel ezelőtt pár óra különbséggel halt meg az ő Nagy Szulejmánuk és a mi (arról, hogy ez a mi itt kiket is jelenthet, egy picit ...több később) Zrínyi Miklósunk. A krónikák szerint a hajnali órákban előbb Szulejmánért jött el a halál angyala, hogy a Paradicsom illatát árasztó zsákba tegye a lelkét, néhány órával később pedig a várkapu előtt gyalogosan küzdő Zrínyit terítették le a janicsárok. Holttestét a történet szerint a janicsáraga fosztotta ki, levágott fejét a császári sátor mellett tűzték lándzsahegyre.

2016-09-0717:03 index.hu
a-tengeralattjaro-elso-bevetese-totalis-kudarc-volt

A víz felszíne alatt közlekedő hajó ötlete már jóval azelőtt megszületett, hogy bárki arra gondolhatott volna, képes lenne a gyakorlatban is megépíteni. A 17. század elején már születtek többé-kevésbé működő modellek, és ahogy a legtöbb találmánynál, ...több itt is felmerült a katonai alkalmazás lehetősége. Erre azonban még újabb másfél évszázadot kellett várni.

2016-09-0609:13 index.hu

Katona Csaba történész az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában arról beszélt, hogy valószínűleg soha nem találják meg Zrínyi Miklós szigetvári védő sírját. Zrínyi végső nyughelyéről nem születtek pontos feljegyzések; elképzelhető, hogy tömegsírba került, ...több de ha nem, akkor is jelöletlenbe – írja az MTI.

2016-09-0510:56 index.hu
ma-szuletesnapos-a-vilag-legregibb-koztarsasaga

A hagyomány szerint 1715 éve, 301. szeptember 3-án jött létre San Marino államocskája, amely jelenleg a világ ötödik legkisebb országa a maga mindössze 61 négyzetkilométeres területével. A legenda alapján a már kezdetektől köztársaságként működő államot ...több egy Dalmáciából, Rab szigetéről Itália területére érkező kőfaragó, Marinus alapította. A keresztény Marinus római üldöztetése elől menekült San Marino hét hegye közül a legmagasabbikra, a Titanóra, ahol remeteként élt, és hamarosan kis közösség gyűlt köré.

2016-09-0308:32 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: