+0 új cikk
Vissza a hírekhez
semmissegi-targyalas-lesz-nagy-imre-es-tarsai-ugyeben

Október 13-ra tűzte ki a tárgyalást a Kúria Nagy Imre és társai semmisségi ügyében - írja a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a büntetőtanács a legfőbb ügyész kezdeményezésére igazolást ad ki a következőről:

2016-09-1509:07 index.hu
ladakban-csempeszte-ki-a-titkos-56-os-iratokat-az-ensz-bol

Tolmácsból lett ENSZ-diplomata, kulcsszerepe volt az 1956-os forradalom nemzetközi vizsgálatában, aztán amikor nyugdíjba ment, 22 whiskys ládában csempészte ki az ‘56-tal kapcsolatos titkos iratokat az ENSZ-ből. Szovjet nyomás, békebeli Közel-Kelet és ...több egy gyanús tragédia: brüsszeli lakásán találkoztunk a magyarul 80 év után is kiválóan beszélő Héderváry Klárával.

2016-06-0310:43 index.hu
az-ensz-kinos-kis-56-os-titkai

A reménykedésben, hogy a nyugati demokráciák majd a segítségünkre sietnek, 1956 novemberében még az a hír is terjedt Pesten, hogy a békefenntartó kéksisakosok már itt is vannak az országban. Ma már tudjuk, hogy valójában egy pillanatra sem volt szó semmiféle ...több beavatkozásról, de az ENSZ történetének máig kínos epizódja, ahogy a magyar ügyet beáldozták nagyobb játszmák kedvéért. Több évtizedes kutatói próbálkozások és másfél éves diplomáciai lobbi után most sikerült elérni, hogy az ENSZ kutathatóvá tegye az 1956-os magyar kérdés dokumentumait. Ezek azt is felfedhetik, hogy szovjet nyomásra lehetetlenítették-e el a magyar ügy iránt elkötelezett dán diplomatát, aki nem sokkal később rejtélyes halált halt.

2016-06-0212:27 index.hu
a-kommunizmus-oroksege-nyugaton-is-mergez

„Nem mi döntöttünk arról, hogy nem a szabad világban fogunk élni. Bizonyára nem véletlen, hogy Kelet- és Közép-Európa országai ma a migrációs válság idején másképpen reagálnak, mint Nyugat-Európa politikai elitje" – aktualizált Balog Zoltán emberügyi ...több miniszter az 1956-tal foglalkozó történészkonferencia megnyitóján Budapesten, azzal folytatva, hogy a volt szocialista országok szerinte sokkal érzékenyebbek a nemzeti szuverenitás és az identitás megőrzésének kérdésére.

2016-05-2500:54 index.hu
nezem-az-56-os-menetet-es-a-nagymamam-mosolyog-vissza

56-ban mindenki az utcán volt, írták néhány hete az Indexen az archív forradalmi felvételeken szereplők azonosítására szóló felhívás kezdeményezői, de arra biztosan nem számítottak, hogy az egyik első találat éppen egy közeli családtag lesz. Erre tessék: ...több miközben a Fortepan Ki kicsoda 56-ban oldalát lelkesedésből létrehozók reménykedve várják, hogy minél többen ismerjenek fel valakit (családtagokat, az egykori szomszédfiút vagy éppen saját magukat) a fekete-fehér képeken, a projektben közreműködő történész nem mást lát meg a mozgóképen, mint a saját nagymamáját, amint az október 23-i felvonulók között haladva belemosolyog a filmfelvevőbe.

2016-04-1713:52 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: