+0 új cikk
Vissza a hírekhez
nem-tetszik-hogy-tank-lehetett-volna-vece-is

Először is, menjünk elébe a mérgelődésnek, és tisztázzuk a tank-harckocsi kérdéskört. A tank eredetileg a brit elnevezés, a fejlesztés közben ragadt a találmányra. Hogy a titok ne szivárogjon ki, a hadvezetés azt javasolta, hogy az eredeti landship (vagyis ...több szárazföldi hajó) elnevezés helyett a hivatalos papírokban és megbeszélésen hívják vízszállítónak, vagyis Water Carriernek az új találmányt. A baj csak az volt, hogy ahogy minden hadseregben, úgy a briteknél is minden lehetséges szót rövidítettek, és a WC rövidítést nem tartották szerencsésnek egy olyan találmány kapcsán, amely a várakozások szerint eldönthette az egész háborút. Kerestek hát egy szinonimát, ez lett a tank, vagyis a tartály.

2016-09-1517:07 index.hu
a-20-szazad-eleji-nagy-brit-ufopanik

„A fény élesnek látszott, és elég gyorsan  mozgott kelet felé… Sötét volt az éjszaka, de a fény miatt egy hosszú, sötét objektumot vélt felfedezni. Egy motor hangját is hallotta” – így szólt a brit haditengerészet 1912. október 14-i jelentése, amely egy ...több vasáru-kereskedésben dolgozó nő elmondásán alapult. Az illető azt hitte, egy léghajót látott az éjszakában, de senki nem akadt, aki történetét igazolja – ez csak egy volt a temérdek (állítólagos) léghajóészlelés közül, melyek hónapokon belül országos pánikká nőtték ki magukat.  

2016-07-1509:14 index.hu
a-nemetek-mar-1914-ben-meg-akartak-szallni-franciaorszagot

Franciaország és Belgium 1914-es német lerohanásának aprólékosan kidolgozott tervei Párizs elfoglalását célozták. Mivel a tényleges hadműveletek már a kezdeti szakaszban is több helyen eltértek a tervtől, nem jelenthető ki az sem, hogy egy marne-i győzelemmel ...több a francia főváros is a támadók kezére került volna (eredetileg a támadó haderők egy részének Párizstól északra kellett volna elhaladnia, így bekeríthették volna a várost).

2016-06-1207:33 index.hu
a-verduni-verszivattyu-alulnezetbol

Száz éve kezdődött a verduni ütközet, az első világháború és az emberi történelem legvéresebb csatája. Megemlékező cikkünket itt olvashatja, az alábbiakban a BBC History gyűjtésében a csatában harcoló katonák egykori beszámolóit közöljük, kommentár nélkül.

2016-02-2122:25 index.hu

Egy több mint száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró roncsára találták búvárok Kelet-Anglia partjainál, írja az MTI. Az U-31-es tengeralattjáró 1915-ben tűnt el, nem sokkal azután, hogy elhagyta Németországot 35 emberrel a fedélzetén. Az 57,5 méter ...több hosszú hajó roncsa mintegy 30 méter mélyen fekszik az Északi-tengerben, a videofelvételek szerint a orra és fara sérüléseket szenvedett.

2016-01-2120:35 index.hu
mit-keresett-micimacko-az-elso-vilaghaboruban

Nemrég fedezték fel a Micimackót illusztráló grafikus, E. H. Shepard harctéri rajzait, melyek az első világháború nehézségeibe és a lövészárok mindennapjainak humoros jeleneteibe is bepillantást engednek.

2015-12-1515:45 index.hu

Legolvasottabb hírek: