+0 új cikk
Vissza a hírekhez

A Hyperion Kft. és a Történelmi Animációs Egyesület munkatársai elkészítettek egy animációs filmet, ami Szigetvár ostromát mutatja be – történelmi ismereteink alapján amennyire csak lehet, valsághűen. A filmet Szigetváron, az ostrom 450. évfordulójára ...több rendezett ünnepségen mutatták be.

2016-09-1507:02 index.hu
es-akkor-magyarorszag-csatlakozott-az-oszman-birodalomhoz

A szigetvári csata szereplőiről sok magyar tévénézőnek leginkább a török Szulejmán-sorozat alapján van képe, a Csele-patakba vesző húsz éves Lajos királyt ez alapján öregembernek képzelhetik, Ibrahim pasát meg nyilván jobban ismerik, mint mondjuk Zrínyit ...több és társait. Egy szappanoperától persze nem kell feltétlen történelmi hűséget várni, de azért érdekes lehet, hogy Törökországban mit gondolnak mostanában arról a 150 évről, amit nálunk leginkább hódoltságként ismerünk, úgyhogy megnéztük, mi van a hivatalos török tankönyvekben.

2016-09-1218:05 index.hu

Katona Csaba történész az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában arról beszélt, hogy valószínűleg soha nem találják meg Zrínyi Miklós szigetvári védő sírját. Zrínyi végső nyughelyéről nem születtek pontos feljegyzések; elképzelhető, hogy tömegsírba került, ...több de ha nem, akkor is jelöletlenbe – írja az MTI.

2016-09-0510:56 index.hu

Bár korábban sajtóhírek arról szóltak, hogy Törökország újjáépítené a szigetvári csonka minaretet, most azt közölték, nincs ilyen terv.

2016-03-0218:59 hvg.hu

Legolvasottabb hírek: