+0 új cikk
Vissza a hírekhez
es-akkor-magyarorszag-csatlakozott-az-oszman-birodalomhoz

A szigetvári csata szereplőiről sok magyar tévénézőnek leginkább a török Szulejmán-sorozat alapján van képe, a Csele-patakba vesző húsz éves Lajos királyt ez alapján öregembernek képzelhetik, Ibrahim pasát meg nyilván jobban ismerik, mint mondjuk Zrínyit ...több és társait. Egy szappanoperától persze nem kell feltétlen történelmi hűséget várni, de azért érdekes lehet, hogy Törökországban mit gondolnak mostanában arról a 150 évről, amit nálunk leginkább hódoltságként ismerünk, úgyhogy megnéztük, mi van a hivatalos török tankönyvekben.

2016-09-1218:05 index.hu
szappanopera-szoritja-hatterbe-a-szigetvari-host

Minden török érettségizőnek is el kell tudnia helyeznie a térképen Szigetvárt, a baranyai kisvárost, ahol napra pontosan 450 évvel ezelőtt pár óra különbséggel halt meg az ő Nagy Szulejmánuk és a mi (arról, hogy ez a mi itt kiket is jelenthet, egy picit ...több később) Zrínyi Miklósunk. A krónikák szerint a hajnali órákban előbb Szulejmánért jött el a halál angyala, hogy a Paradicsom illatát árasztó zsákba tegye a lelkét, néhány órával később pedig a várkapu előtt gyalogosan küzdő Zrínyit terítették le a janicsárok. Holttestét a történet szerint a janicsáraga fosztotta ki, levágott fejét a császári sátor mellett tűzték lándzsahegyre.

2016-09-0717:03 index.hu

Katona Csaba történész az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában arról beszélt, hogy valószínűleg soha nem találják meg Zrínyi Miklós szigetvári védő sírját. Zrínyi végső nyughelyéről nem születtek pontos feljegyzések; elképzelhető, hogy tömegsírba került, ...több de ha nem, akkor is jelöletlenbe – írja az MTI.

2016-09-0510:56 index.hu

Legolvasottabb hírek: