+0 új cikk
Vissza a hírekhez
a-tudomany-igazolta-a-sortol-lazabbak-leszunk

Svájci kutatók végre a tudomány szigorú módszertanával is igazolták, amit nagyjából gimis kora óta mindenki tud: ha sört iszunk, oldottabbak és társaságibbak leszünk, mintha nem iszunk sört.

2016-09-1908:42 index.hu
miert-birjak-jobban-a-piat-a-ferfiak

Évezredes megfigyelés, hogy a nők kevésbé tolerálják az alkoholt, mint a férfiak, sokkal kisebb mennyiségtől lesznek részegek. Ezt sokáig a két nem eltérő testfelépítésével magyarázták: a nőknek általában is kisebb a tömegük, a testükben pedig nagyobb ...több a zsír, és kisebb a víz aránya, mint a férfiaknál. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az alkohol könnyebben szívódik fel a szervezetükben. Csakhogy ez nem magyarázza azt, hogy azonos termetű, azonos testzsír-százalékot mutató férfiak és nők között is megvan a különbség: ugyanannyi alkohol elfogyasztása után a hölgyek véralkohol-szintje lesz magasabb, és ők maradnak kevésbé józanok is.

2016-08-1106:04 index.hu

Tudományosan bizonyított, hogy alkohol legalább hét különböző rákos megbetegedést tud okozni, és a mindenki által ismert májrákot még egy hosszú lista követi:

2016-07-2209:51 index.hu
miert-kell-sorozes-kozben-folyton-vizelni

Aki fogyasztott már nagyobb mennyiségű sört, észrevehette, hogy legkésőbb a második korsó magasságában megkezdődik a tömeges és rendszeres vécére járás. A dolog magyarázata triviálisnak tűnik: a sör nagy része víz, hamar megtelik vele a húgyhólyag, és ...több üríteni kell. Csakhogy. Azt is észrevette, hogy az állandó vécére vándorlás csak a sörivókra vonatkozik, ha van a társaságban valaki, aki ugyanannyi alkoholmenteset/üdítőt/vizet fogyaszt, annál nem jelentkezik ugyanez az effekt? Valaminek tehát az alkoholban kell lennie, ami felturbózza az ember vizelési hajlandóságát. Van is, de ehhez először körbe kell járnunk a pisilés biológiai hátterét.

2016-04-0606:07 index.hu
tudomanyosan-bizonyitottak-hogy-a-fu-segit-a-masnapossagon

Érdekes gyűjtést rakott össze az Elite Daily arról, hogy a marihuána hány módon segíthet a másnaposság átvészelésében. Különböző tudományos kutatásokra és cikkekre hivatkozva öt pontban szedték össze, hogy miért tesz jót a másnapos szervezett a marihuána.

2016-03-2917:44 index.hu
miert-erzunk-forrosagot-ha-tomenyet-iszunk

Ivott már töményet? Pálinka, vodka, tequila, ilyesmi? Oké, csináljunk úgy, mintha elhinném, hogy nem, és elmesélem, mi történik ilyenkor, még a berúgás előtt: az ember forróságot érez a torkában, majd a gyomrában szétterjedni. Annak ellenére, hogy az ...több ital valójában nem volt forró. Ennek a jelenségnek köszönhető egyébként az a borzasztó veszélyes téveszme, hogy az alkohol "átmelegít", így nagy hidegben megvéd a kihűléstől (pedig valójában nem, sőt, éppen ellenkezőleg).

2016-01-2708:24 index.hu
miert-ebred-fel-koran-az-ember-ha-masnapos

Fejfájás, fáradtságérzet, émelygés - a másnaposság jellemző tünetei, mindenki ismeri őket. Ezekhez kapcsolódik még egy jellemző, amit azonban nem nagyon szoktak az alkoholfogyasztáshoz kötni, ez pedig a korai ébredés. Persze a korán relatív fogalom, ha ...több a dorbézolás hajnalig tartott, tulajdonképpen délben is lehet korán ébredni. Akárhogy is, általánosan megfigyelt jelenség, hogy komolyabb alkoholfogyasztás után az ember a szokásosnál jóval kevesebb alvás után ébred fel, teljesen magától, persze a legkevésbé sem kipihenten és jókedvűen. Mintha csak büntetni akarná a gazdáját a szervezet: ahogy kialussza a részegséget, és átveszi a helyét a másnaposság, rögtön ébresztőt fúj. De vajon miért történik ez?

2016-01-0107:03 index.hu
allatkiserletekben-mar-mukodik-az-alkoholizmus-ellenszere

Véget érhet a kemény küzdelem a cukrok és az alkohol ellen, nem lesz szükség mesterséges ízesítőkre és komoly odafigyelésre, hogy meg tudjunk szabadulni a hízlaló falatoktól és betegítő kortyoktól. Tudósok ugyanis megtalálták a természetes módját annak, ...több hogy kiiktassák a veszélyes vágyainkat. 

2015-12-3014:22 index.hu

A mérsékelt ivás csökkentheti az Alzheimer-kórban szenvedők korai halálát. Kutatók szerint ennek oka nem feltétlenül az alkohol, sokkal inkább az, hogy ilyenkor szocializálódnak az emberek. Ráadásul a napi egy pohár bor 77 százalékkal csökkenti a demencia kialakulását is.

2015-12-1113:14 index.hu

Legolvasottabb hírek: