+0 új cikk
Vissza a hírekhez
lelottek-lezuhant-fogsagba-esett-de-fel-szemmel-es-karral-is-elvezte-a-haborut

Adrian Carton de Wiart 1880-ban született Brüsszelben, és utána nyolc évtizeden át nem sokat unatkozott. Brit színekben végigharcolt három háborút, kapott 4 különböző országtól 24 katonai kitüntetést, túlélt két repülőgép-balesetet, és egy hadifogolytáborból ...több is kiásta magát. Menet közben több testrészét érte golyó, mint amennyi épségben megúszta: arcon, koponyán, gyomron, sarkon, lábon, csípőn és fülön lőtték, elvesztette a fél szemét és az egyik karját is, és egyszer letépte két saját ujját, mert az orvos nem volt hajlandó levágni.

2016-09-1807:21 index.hu
nem-tetszik-hogy-tank-lehetett-volna-vece-is

Először is, menjünk elébe a mérgelődésnek, és tisztázzuk a tank-harckocsi kérdéskört. A tank eredetileg a brit elnevezés, a fejlesztés közben ragadt a találmányra. Hogy a titok ne szivárogjon ki, a hadvezetés azt javasolta, hogy az eredeti landship (vagyis ...több szárazföldi hajó) elnevezés helyett a hivatalos papírokban és megbeszélésen hívják vízszállítónak, vagyis Water Carriernek az új találmányt. A baj csak az volt, hogy ahogy minden hadseregben, úgy a briteknél is minden lehetséges szót rövidítettek, és a WC rövidítést nem tartották szerencsésnek egy olyan találmány kapcsán, amely a várakozások szerint eldönthette az egész háborút. Kerestek hát egy szinonimát, ez lett a tank, vagyis a tartály.

2016-09-1516:07 index.hu
a-romanok-a-magyarok-ellen-feltettek-a-fel-orszagot

Ahogy az I. világháború szinte összes frontján, úgy az Osztrák-Magyar Monarchia és Románia viszonyában is előre volt kódolva a konfliktus. Ezt a kódot nemzetiségnek nevezik, ami a XIX. század végére Európa nagy részén az állam alapegységévé vált. A nemzeti ...több lendület mellett a liberális vagy még inkább a dinasztikus államszervezés ósdinak, lomhának tűnt. És amikor megalakult egy nemzetállam, azonnal körbenézett, hol lehet még felfedezni nemzettestéből elszakított, elidegenített elemeket. A 1862-ben függetlenné vált Románia is két ilyen idegen uralom alatt élő román tömbre aspirált: az egyik az Erdélyben magyar, a másik a Besszarábiában (ma nagyrészt Moldova, kisebb részt Ukrajna) orosz uralom alatt élő románság volt.

2016-08-2623:56 index.hu
a-20-szazad-eleji-nagy-brit-ufopanik

„A fény élesnek látszott, és elég gyorsan  mozgott kelet felé… Sötét volt az éjszaka, de a fény miatt egy hosszú, sötét objektumot vélt felfedezni. Egy motor hangját is hallotta” – így szólt a brit haditengerészet 1912. október 14-i jelentése, amely egy ...több vasáru-kereskedésben dolgozó nő elmondásán alapult. Az illető azt hitte, egy léghajót látott az éjszakában, de senki nem akadt, aki történetét igazolja – ez csak egy volt a temérdek (állítólagos) léghajóészlelés közül, melyek hónapokon belül országos pánikká nőtték ki magukat.  

2016-07-1508:14 index.hu
meterenkent-200-halott-vagy-sebesult

Száz éve, 1916. július 1-jén kezdődött a világtörténelem egyik legvéresebb ütközete, a somme-i csata. Az évfordulón a BBC History szerzője, Gary Sheffield, a Wolverhamptoni Egyetem hadtörténésze azt a kérdést teszi fel, hogy valóban értelmetlen vérfürdő ...több volt-e az összecsapás.

2016-07-0119:00 index.hu
a-nemetek-mar-1914-ben-meg-akartak-szallni-franciaorszagot

Franciaország és Belgium 1914-es német lerohanásának aprólékosan kidolgozott tervei Párizs elfoglalását célozták. Mivel a tényleges hadműveletek már a kezdeti szakaszban is több helyen eltértek a tervtől, nem jelenthető ki az sem, hogy egy marne-i győzelemmel ...több a francia főváros is a támadók kezére került volna (eredetileg a támadó haderők egy részének Párizstól északra kellett volna elhaladnia, így bekeríthették volna a várost).

2016-06-1206:33 index.hu
a-verduni-verszivattyu-alulnezetbol

Száz éve kezdődött a verduni ütközet, az első világháború és az emberi történelem legvéresebb csatája. Megemlékező cikkünket itt olvashatja, az alábbiakban a BBC History gyűjtésében a csatában harcoló katonák egykori beszámolóit közöljük, kommentár nélkül.

2016-02-2121:25 index.hu

Egy több mint száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró roncsára találták búvárok Kelet-Anglia partjainál, írja az MTI. Az U-31-es tengeralattjáró 1915-ben tűnt el, nem sokkal azután, hogy elhagyta Németországot 35 emberrel a fedélzetén. Az 57,5 méter ...több hosszú hajó roncsa mintegy 30 méter mélyen fekszik az Északi-tengerben, a videofelvételek szerint a orra és fara sérüléseket szenvedett.

2016-01-2119:35 index.hu
mit-keresett-micimacko-az-elso-vilaghaboruban

Nemrég fedezték fel a Micimackót illusztráló grafikus, E. H. Shepard harctéri rajzait, melyek az első világháború nehézségeibe és a lövészárok mindennapjainak humoros jeleneteibe is bepillantást engednek.

2015-12-1514:45 index.hu

Legolvasottabb hírek: