+0 új cikk
Vissza a hírekhez
kepzelet-nelkul-is-elnek-emberek

Zárja le a szemét és képzelje el annak az arcát, akit a legjobban szeret: milyen színű a szeme, milyen hosszú a haja, arcának minden egyes részletét. Sikerült? Nos, nem mindenki képes erre.

2016-09-1709:08 index.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja CERN-Wigner Nyílt Napokat rendez a hétvégén. A rendezvényen lehetőség van az akadémia ezen területtel foglalkozó kutatóival személyesen is találkozni, beszélgetni.

2016-09-1609:08 index.hu
ha-azt-hiszi-hogy-minden-zsiraf-ugyanolyan-akkor-teved

Genetikai elemzések szerint nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik - derítették ki német kutatók. A Current Biology című szaklapban bemutatott tanulmányuk szerint a szakemberek 200 állatot vizsgálatok Afrika legkülönbözőbb térségeiből - írta az MTI.

2016-09-0817:54 index.hu
telihold-viszi-a-meduzakat-izraelhez

A telihold és a Földközi-tenger vízének melegedése vonzza évről évre a medúzarajokat az izraeli partokhoz – állapították meg a Haifai Egyetem kutatói. Az egyetem szakembereinek vizsgálata azt mutatta, hogy a kocsonyás állagú állatok akkor érkeznek tömegével ...több az izraeli partokhoz, amikor a tengervíz hőmérséklete 28,2 és 30 Celsius-fok között mozog, valamint telihold van – írta a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság internetes oldala.

2016-08-2610:32 index.hu

A korábban megállapítottakhoz képest nyolc további rákfajta kialakulásának kockázatát növelheti, ha valaki túlsúlyos vagy elhízott – állapította meg egy nemzetközi tudóscsapat által végzett új kutatás.

2016-08-2608:04 index.hu
jobban-tanulunk-ha-vonzo-az-oktato

A Journal of General Psychology szaklapban megjelent kutatás szerint a hallgatók hatékonyabban tanulnak, ha az oktató vonzóbb. Richard Westfall és kollégái az amerikai University of Nevadáról több mint száz hallgatót vizsgáltak meg, akiknek egy húszperces ...több fizikaleckét kellett felvételről meghallgatniuk. 

2016-08-2516:00 index.hu

Az eddig véltnél néhány évtizeddel korábban kezdődhetett az ember által előidézett globális felmelegedés egy új tanulmány szerint – írja az MTI. A mikroorganizmusok, korallok, fák évgyűrűi, barlangi és jégminták vizsgálatán, valamint számítógépes szimulációkon ...több alapuló tanulmány szerint a 19. század vége helyett már az 1850-es évek közepén elkezdődhetett az akkor még enyhe, alig észrevehető, az emberi tevékenység hatására fellépő melegedés Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában.

2016-08-2513:10 index.hu

A csimpánz, az ember egyik legközelebbi rokona jobban szereti az együttműködést, mint a versengést – állapították meg amerikai kutatók. A tudósok egy tizenegy tagú, fogságban, de kültéren felnőtt csimpánzcsoportnak adtak olyan feladatot, amelyben a jutalomért ...több két vagy három állatnak kellett egyszerre egy kart meghúznia – olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban.

2016-08-2408:23 index.hu
a-dunek-is-tudnak-bufogni-es-enekelni

Forró és száraz napokon a hatalmas sivatagi dűnék furcsa hangokat adnak, mintha hosszasan büfögnének és zúgnának egyszerre. Az emberek évszázadokon keresztül hallották ezt a hangot, de nem nagyon tudták megmagyarázni. Mielőtt erre rátérnénk, hallgassuk ...több meg, mit is nevezünk a dűnék énekének.

2016-08-2406:08 index.hu

Izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma áttéteket képez a szervezetben – írja az MTI.  A tel-Avivi Egyetem tudósai a heidelbergi rákkutatóközpont szakembereivel felfedezték, milyen ...több módon tud belső szerveket megbetegíteni a rosszindulatú festékes anyajegydaganat, és két olyan vegyületet is találtak, amelyek képesek meggátolni a folyamatot – adta hírül a Háárec című izraeli napilap.

2016-08-2316:03 index.hu

Mesterséges intelligenciával kombinált műholdképekből következtetnének az egy-egy területen uralkodó szegénység mértékére amerikai kutatók – írja az MTI. A Stanford Egyetem kutatói olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amely műholdképek elemzésével ...több öt afrikai országban – Nigériában, Tanzániában, Ugandában, Ruandában és Malawiban – tudta azonosítani az elszegényedett régiókat.

2016-08-2308:36 index.hu
a-naphoz-igazitottak-a-stonehenge-elodjet

Ausztrál kutatók statisztikai bizonyítékot találtak rá, hogy Nagy-Britannia legrégebbi Stonegenge-szerű építménye, az ötezer éves nagy kör (ami nem azonos a szuper-Stonegenge-dzsel) valójában naptár. A köveket a Nap és a Hold mozgásához igazítva állították ...több fel. A témáról szóló tanulmány a Journal of Archaeological Science: Reports című szaklapban jelent meg.

2016-08-1913:00 index.hu
tudjuk-hogyan-fejlodott-kezze-az-uszo

A Chicagói Egyetem kutatói bejelentették, hogy az emberi kéznek nem csupán az emlősök végtagjaival van szoros evolúciós kapcsolata, hanem a halak úszóival is. Egy váratlan és rendkívüli felfedezés segítette a kutatókat megérteni, hogyan hagyták el őseink ...több a vizeket, hogyan alakultak az uszonyok végtagokká, amelyekkel meghódították a szárazföldet.

2016-08-1813:58 index.hu
oriasi-szornyetegge-valik-az-akvariumi-aranyhal

Azt gondolná az ember, hogy semmi bajt nem okoz azzal, ha a folyóba engedi megunt akváriumi aranyhalát. Pedig ez egyáltalán nem így van. Az ausztrál Murdoch Egyetem halászati kutatóközpontja már évek óta küzd a szabadon engedett aranyhalak ellen.

2016-08-1806:05 index.hu

A Nautilus kutatóhajót irányító tudósok olyat láttak Kalifornia partjai mellett az óceánban, amire igazán nem számítottak. Egy óriásszemű, rajzfilmekből előbukkant polipot. Pedig az élőlény valódi, 900 méterrel a tengerszint alatt úszkált. Illetve dehogy ...több úszkált, a videót elnézve az is felmerül az emberben, hogy él-e egyáltalán.

2016-08-1709:17 index.hu
robotpolipot-epitettek-hajlekony-karokkal

Jó hír azoknak, akik szeretnek rémüldözni. A kutatók olyan robotok fejlesztettek, amely képes úszni a víz alatt, befurakszik két kő közé és még meg is fogja a tárgyakat karjaival. Pont mint egy polip.

2016-08-1617:55 index.hu

A legősibb növények, köztük a mohák és a zuzmók térhódítása adhat magyarázatot arra a tudósokat régóta foglalkoztató rejtélyre, hogy miként került elegendő mennyiségű oxigén a Föld légkörébe, írja az MTI. Az oxigén jelenlegi formájában 2,4 milliárd éve ...több jelent meg a légkörben a nagy oxigenizációs esemény alatt, de csak nagyjából 400 millió évvel ezelőtt érte el mai koncentrációját.

2016-08-1615:36 index.hu
a-kutatok-rakos-rejtekben-setalhatnak

Évtizedekig mikroszkóppal vizsgálták a kutatók a rákos sejteket. Most azonban egy teljesen új módszerrel akár a sejt belsejébe is ellátogathatnak. Persze csak virtuálisan, a University of New South Wales kutatólaborjának, a 3D Visualisation Aesthetics Lab a megoldásával.

2016-08-1612:34 index.hu

A betegség súlyosságát befolyásolja, melyik napszakban fertőzte meg a szervezetet a vírus, állapították meg állatkísérletek alapján brit kutatók. A herpeszvírus sokkal gyorsabban terjedt az egerekben, ha a pihenőidejük kezdetekor érte őket a fertőzés ...több - írták a tudósok az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában.

2016-08-1608:54 index.hu

A napraforgó, ahogy a neve is mutatja, követi a Nap járását: a fiatal növény folyamatosan reggel kelet felé néz, és napközben úgy fordul, hogy este nyugat felé álljon – éjszaka aztán szép lassan visszafordul kelet felé, és kezdődik minden újra.

2016-08-0916:04 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: