+0 új cikk
Vissza a hírekhez
az-igazi-indiana-jones-az-utolso-naci-kereszteslovag

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban Stephen Spielberg túlmozgásos régésze a nácikkal fut versenyt, hogy megtalálja a régészet szent grálját: a Szent Grált. Bár Indy története fikció, a valóságban is létezett egy mindenre elszánt Grál-vadász, ...több csakhogy őt éppen a nácik pénzelték, hogy kerítse elő a történelem legjobban keresett ereklyéjét. Közös pont, hogy végül Otto Rahn történetében is a nácik játsszák el a főgonosz szerepét, de a szomorú valóságban az igazi régész nem találta meg a Grált, és ezért az életével fizetett.

2016-09-1907:16 index.hu
lelottek-lezuhant-fogsagba-esett-de-fel-szemmel-es-karral-is-elvezte-a-haborut

Adrian Carton de Wiart 1880-ban született Brüsszelben, és utána nyolc évtizeden át nem sokat unatkozott. Brit színekben végigharcolt három háborút, kapott 4 különböző országtól 24 katonai kitüntetést, túlélt két repülőgép-balesetet, és egy hadifogolytáborból ...több is kiásta magát. Menet közben több testrészét érte golyó, mint amennyi épségben megúszta: arcon, koponyán, gyomron, sarkon, lábon, csípőn és fülön lőtték, elvesztette a fél szemét és az egyik karját is, és egyszer letépte két saját ujját, mert az orvos nem volt hajlandó levágni.

2016-09-1808:21 index.hu
kepzelet-nelkul-is-elnek-emberek

Zárja le a szemét és képzelje el annak az arcát, akit a legjobban szeret: milyen színű a szeme, milyen hosszú a haja, arcának minden egyes részletét. Sikerült? Nos, nem mindenki képes erre.

2016-09-1710:08 index.hu
13-an-ultek-lakomat-pentek-13-an-megsem-haltak-meg

A neve alapján a Tizenhárom Klub akár egy új budapesti diszkó is lehetne, pedig italkedvezményeket se adtak, és a terem közepére hányás se volt különösebben jellemző rájuk. Viszont annál nagyobb elköteleződéssel oszlattak el népszerű babonákat. Gyakorlatilag ...több a Szkeptikus Társaság 19. századi amerikai rokona volt a klub, kicsit több amerikai elnökkel és kicsit kevesebb Vágó Istvánnal.

2016-09-1606:59 index.hu
megtorpan-a-merevlemez-ha-rakiabalnak

Próbált már úgy dolgozni, hogy közben közvetlen közelről ordibáltak a fülébe? Nehezebben koncentrálna a munkára, ugye? Akkor biztosan nem csodálkozik azon, hogy a merevlemezek is hirtelen megtorpannak, amikor rájuk kiabál a rendszergazda, például ezen a videón:

2016-09-1507:02 index.hu
az-ember-aki-ott-sem-volt-megis-9-11-es-tuleloceleb-lett

Az se igazán szerencsés, amikor egy ártalmatlan eseményre repül rá túl pr-szagúan egy-egy cég, hogy saját magát hirdesse. Az viszont még visszatetszőbb, amikor egy tragédia után fordul elő, hogy azt valaki gátlástalanul a saját hírneve tuningolására használja ...több fel. Pedig ez sem ritka, Donald Trumpról például épp mostanában került elő egy interjú, amelyben a 9/11-es terrortámadás napján kérdezik a történtekről, és sikerül azzal nyitnia, hogy ezzel megint az ő felhőkarcolója a legmagasabb. Egy Alicia Esteve Head nevű spanyol nőnek viszont talán még ezt is sikerült bőven túlszárnyalnia.

2016-09-1407:07 index.hu
szaz-eve-akasztassal-vegeztek-ki-egy-elefantot

A cirkuszi állatok élete manapság sem irigylésre méltó, de száz éve még rosszabb helyzetben voltak. Így fordulhatott elő, hogy egy amerikai vándorcirkusz Tennessee-ben akasztással büntette a rossz tartási körülmények miatt megvadult, majd a gondozóját ...több megölő elefántját. Az eredetileg Mary névre keresztelt állat az eset miatt Murderous Mary, vagyis Gyilkos Mary néven vált híressé. A kivégzés éppen száz éve, 1916. szeptember 13-án történt Tennessee államban, nem sokkal azután, hogy az állat végzett a gondozójával.

2016-09-1307:05 index.hu
on-99-9-ban-orban-viktor-es-60-ban-banan

Genomunk 3 milliárd bázispárból áll, ezek határozzák meg testünk tulajdonságait, például a magasságunkat, a szemünk vagy a bőrünk színét, és hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosabbak.

2016-09-1209:01 index.hu
ket-orszag-evtizedek-ota-harcol-a-vilag-legjelentektelenebb-szigeteert

A Hans-sziget egy apró lakatlan sziget a Jeges-tengeren. Mindössze 1,3 négyzetkilométeres, vagyis még akkora sincs, mint Budapest legkisebb kerülete, a 2,09 négyzetkilométeres VII. kerület. Sziget ennél egyszerűbb már nem is nagyon lehetne, egy darab ...több kopár sziklatömb mered csak ki a vízből, pár fóka, ha arra vetődik néha. Semmilyen különösebb gyakorlati jelentősége nincs, hogy melyik országhoz tartozik, vagy hogy egyáltalán létezik-e. A szigetet az emeli ki mégis a békés jelentéktelenségéből, hogy éppen két ország tengeri határán fekszik: Dánia és Kanada évtizedek óta harcol a tenyérnyi lakatlan területért.

2016-09-1107:39 index.hu
az-elfelejtett-alapito-atya

Az Egyesült Államok alapító atyáiról úgy emlékszik a történelem, hogy a lehető legegységesebben léptek fel és gondolkodtak a világ dolgairól. De valójában ez közel sem volt így. Mindenki ismeri Benjamin Franklin, Thomas Jefferson vagy George Washington ...több nevét - de kevesen halottak George Masonról, a lázadó alapító atyáról.

2016-09-1007:23 index.hu
a-macska-akibol-fizikus-lett

Egy F.D.C. Willard nevű macska volt a társszerzője annak a tanulmánynak, amely 1975-ben jelent meg egy fizikai szaklapban. És nem is akármelyikben, hanem az egyik legrangosabban, a Physical Review Lettersben. És nem viccnek szánták a megjelenést.

2016-09-0906:55 index.hu
a-kozepkori-szorakoztatoipar-csucsa-a-nyilvanos-macskaegetes

Van, vagy volt valaha macskája? Akkor itt az utolsó lehetőség, hogy megóvja magát az érzelmi megrázkódtatástól, és bezárja az ablakot, mielőtt megtudja, mivel szórakoztatták magukat eleink a középkorban, amikor még nem volt Pokémon Go, de az igény megvolt ...több a kisállatos játékokra.

2016-09-0805:56 index.hu
cunamibombaval-tamadtak-volna-meg-japant

1944 nyarán az amerikai haditengerészet egyik, csendes-óceáni hadszíntéren szolgáló tisztje a korallzátonyok felrobbantását felügyelte, amivel a flotta utat csinált a nagyobb méretű hadihajók számára. E. A. Gibson figyelmét nem a borzasztó környezeti ...több pusztítás keltette fel (háborús időkben ilyesmivel nemigen foglalkozik az ember), hanem az, hogy a robbantások esetenként ijesztően nagy hullámokat indítottak el a vízen, hasonlóakat a földrengések okozta szökőárakhoz. Az 50 éves titkosítás alól 2000-ben feloldott katonai dokumentumok szerint így kezdődött az amerikai-új-zélandi szuperfegyver, a cunamibomba fejlesztése.

2016-09-0707:12 index.hu
mitol-gomba-alaku-a-gombafelho

A jellegzetes formájú gombafelhőt általában nukleáris robbanással társítjuk, pedig más, nagy erejű robbanás is okozhatja. Még természetes úton is létrejöhetnek, például vuklánkitörés és meteoritbecsapódás után.

2016-09-0606:47 index.hu
nordlingen-a-kraterbe-epult-gyemantvaros

Németországban, azon belül is Bajorország Donau-Ries nevű járásában található egy Nördlingen nevű, 20 ezer fős kisváros. Többek között a Scharlachrennen (skarlát futam) nevű helyi középkori lóversenyről ismert, ez Európa egyik legrégebbi ilyen rendezvénye. ...több Egy ekkora városka turizmusa már ebből is eléldegélne, de azért az se jön rosszul a forgalomnak, hogy

2016-09-0511:55 index.hu
igy-lett-majdnem-angol-kiralynoje-franciaorszagnak

Winston Churchill brit miniszterelnök 1940-ben szövetséget kötött Franciaországgal; ez jól ismert fejezet a történelemből. A két ország együttműködésének azonban van egy másik epizódja is. Bár az ezzel kapcsolatos dokumentumok titkosítását már húsz éve ...több feloldották, a kapcsolódó anyagok mostanáig érintetlenül hevertek a londoni Országos Levéltárban.

2016-09-0408:53 index.hu
az-egysejtu-ami-majdnem-kiirtott-minden-eletet-a-foldon

„Szükségessé vált a falu elpusztítása annak érdekében, hogy megmenthessük” – mondta egy amerikai őrnagy a vietnami háború idején. Az idézetet azóta már többszörösen eltorzították, de nem kell ahhoz őrnagynak lenni, hogy ilyen okos következtetésekre jussunk. ...több A cianobaktériumok nélkül például nem lenne élet a Földön – mégis nekik köszönhető, hogy a Földről több milliárd éve csaknem minden élet kipusztult.

2016-09-0309:57 index.hu
a-zoldsegbarany-legendaja

A középkorban elég fura dolgokban voltak hajlamosak hinni az emberek, eléggé elmosódott például a határ a népmesék, és a messzi földek élővilágáról alkotott kép között. Ma már tudjuk, hogy unikornisok, sellők, és tengeri krákenek csak a legendákban léteztek, ...több de pár száz éve ezek még simán belefértek abba a képbe, ami az emberek fejében élt arról, hogy milyen fura szerzetek laknak a távoli vidékeken. Az összes egzotikus képzeletbeli állat legendája közül kiemelkedik egy mára teljesen elfeledett lény: a zöldségbárány.

2016-09-0208:35 index.hu
monopoly-tarsasjatekkal-szoktek-meg-a-nemet-fogolytaborbol

Az unalom nagy probléma volt a második világháborúban a katonai fogolytáborokban, a németek meg is engedték a nyugati segélyszervezeteknek, hogy társasjátékokat küldjenek az elfogott szövetségeseknek, hogy azok nyugton maradjanak.

2016-09-0107:01 index.hu
afrika-legnagyobb-hegysegenek-nemfelfedezese

Afrika régebbi térképein szerepel néhány furcsa hegyvonulat, amelyek keletről nyugatra szelik át a kontinenst. Évszázadokon át nem lehetett kiirtani a Kong és a Moon (Hold) nevű hegységeket a térképekről, még akkor sem, amikor már rég kiderült, hogy nem ...több léteznek. Még 1995-ben is feltűntek egyes térképeken ezek a hegyek.

2016-08-3107:10 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: