+0 új cikk
Vissza a hírekhez
lelottek-lezuhant-fogsagba-esett-de-fel-szemmel-es-karral-is-elvezte-a-haborut

Adrian Carton de Wiart 1880-ban született Brüsszelben, és utána nyolc évtizeden át nem sokat unatkozott. Brit színekben végigharcolt három háborút, kapott 4 különböző országtól 24 katonai kitüntetést, túlélt két repülőgép-balesetet, és egy hadifogolytáborból ...több is kiásta magát. Menet közben több testrészét érte golyó, mint amennyi épségben megúszta: arcon, koponyán, gyomron, sarkon, lábon, csípőn és fülön lőtték, elvesztette a fél szemét és az egyik karját is, és egyszer letépte két saját ujját, mert az orvos nem volt hajlandó levágni.

2016-09-1807:21 index.hu
70-eve-vegeztek-ki-az-egyik-legnagyobb-senkit

Ha Széchenyi az ország sorsának jobbítására tett törekvései miatt a legnagyobb magyar, akkor kell legyen legkisebb magyar is: Sztójay Döme nem biztos, hogy nyerne ebben a szoros versenyben, de biztosan beférne a legnagyobb senkik válogatottjába.

2016-08-2200:00 index.hu
japanban-voltak-kamikaze-buvarok

1944. október 21-én Japán bevetette az első kamikaze egységét. A második világháborúban az öngyilkos japán pilóták saját magukat áldozták fel, hogy megbénítsák a szövetségesek hadigépezetét. Öngyilkos pilótákból más nemzetekben is akadt, de azt már kevesen ...több tudják, hogy a japán különleges erők öngyilkos búvárokat is kiképeztek.

2016-07-1306:06 index.hu
magyarok-szervezhettek-be-a-hideghaboru-hirhedt-kettos-ugynoket

Kondor Vilmos, a méltán népszerű krimik szerzője hosszas nyomozás után jutott arra a következtetésre, hogy a cambridge-i ötök talán leghíresebb tagja, Kim Philby átállításában fontos szerepe volt honfitársainknak. Több éves kutatómunkájának eredményét ...több a BBC History júniusi számában tárja az olvasók elé.

2016-07-0917:52 index.hu
70-ev-utan-azonositottak-ki-van-a-hires-haborus-foton

A második világháború egyik leghíresebb fotóján hat amerikai katona látható, ahogy épp felállítanak egy zászlót. A felvétel Ivo Dzsima szigetén készült 1945. február 23-án, de a körülmények miatt nem igazán lehet kivenni, kik is szerepelnek rajta, már ...több 1947-ben is kiderült, egyszer, hogy valaki, akit szereplőnek hittek, valójában nem is volt ott. Most pont ennek az ellenkezője derült ki: egy Harold Schultz nevű férfi, aki akkoriban tizedesként szolgált a tengerészgyalogságnál, szerepelt ugyan a fotón, de senkinek nem mondta el, 1995-ös halála után is 20 év telt el, mire valakinek feltűnt a dolog.

2016-07-0207:39 index.hu
hitler-75-eve-kovette-el-a-legnagyobb-hibajat

Az 1941. június 22-én elindított Barbarossa-hadművelet évfordulóján a világhírű hadtörténész Antony Beevorral, a Londoni Egyetem professzorával készített interjút a BBC History arról, hogy miért fulladt véres kudarcba a Szovjetunió német lerohanása.

2016-06-2212:26 index.hu
mit-jelent-a-d-a-d-napban

72 évvel ezelőtt, 1944. június 6-án hajnalban a főleg amerikai, brit és kanadai, elszórtan francia és lengyel katonákból álló szövetséges erők partra szálltak Normandiában, ezzel megkezdődött a második világháború nyugat-európai hadszínterének végjátéka. ...több Az invázió kezdete D-napként vált ismertté, de sokan nem tudják, miért pont D, és miért nem mondjuk I, mint invázió, vagy T, mint támadás.

2016-06-0609:32 index.hu
szigetnek-alcazva-verte-at-a-japanokat-egy-holland-hadihajo

1942 márciusában a japánok csúnyán elverték a holland, amerikai, brit és ausztrál erőket a jáva-tengeri csatában. A HNLMS Abraham Crijnssen nevű aknakutató hajó volt az egyetlen holland egység, amelyik túlélte a harcokat, és a legénység igazán mindent ...több meg is tett, hogy a túlélői státuszt meg is őrizhessék.

2016-04-2906:02 index.hu
szovjet-katonakat-talaltak-ujpesten

Vélhetően második világháborús katonák maradványai kerültek elő a fővárosban, az Újpesti piac építkezésén. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére hétfőn elmondta, hogy a múlt hétvégén érkezett bejelentés arról, hogy az István úton ...több vélhetőleg emberi csontokat találtak.

2016-04-2608:19 index.hu
hitler-azt-hitte-hogy-a-jugok-csak-viccelnek-vele-75-eve-indult-a-balkan-elleni-nemet-offenziva

Jugoszlávia 1941. április 6-án történt megtámadása a magyar olvasók előtt elsősorban Teleki Pál öngyilkossága miatt emlékezetes. Pedig a Balkán világháborús sorsa a magyar dilemmákon túl is érdekes. Hitler maga úgy gondolta, hogy itt vesztegette el az ...több időt, amivel megnyerhette volna a II. világháborút.

2016-04-0616:34 index.hu
naci-puccsot-terveztek-angliaban

1940-ben egy nácikkal szimpatizáló csoport a hatalomátvételről szőtt összeesküvést egy londoni kávézóban. Az titkosítás alól a közelmúltban feloldott aktákból kiderül: a tervek az MI5 zseniális kémvadászai nélkül komoly felforduláshoz és akár Roosevelt ...több bukásához is vezethettek volna.

2016-04-0308:09 index.hu
a-bortonben-sem-tudtak-megtorni-az-erdelyi-puspokot

Mindig megérezte a baljós történelmi fordulatokat: idejekorán figyelmeztetett a Hitler-veszélyre, ellenállt a zsidóüldözéseknek, nem tűrte a magyar kisebbség jogfosztását és a katolikus egyház szétverését. A kommunisták még a börtönben sem tudták megtörni ...több Márton Áront, az emberséges püspököt. Nyáry Krisztián a BBC Historyban olvasható portrésorozatának legújabb cikke.

2016-03-0608:33 index.hu
egy-szexbomba-volt-a-bluetooth-feltalaloja-4

A filmvásznon Hedy Lamarr, kora szexbálványa csak csábos tekintetével és gyönyörű alakjával nyűgözte le a nézőket. De a hányatott sorsú Hedy a lehető legtávolabb állt a butácska bombázó sztereotípiájától, feltalálóként forradalmasította a hadiiparban ...több használatos titkos adatátvitel technológiáját, a később Bluetooth-ként újjászületett megoldást ma mindenki jól ismeri. A rendkívüli történetet a BBC History magazin januári számában ismertette Matuscsák Tamás.

2016-02-1315:25 index.hu
a-nyilasok-repulojet-is-elrabolta-a-hos-ellenallo

Vakmerő módot választott Soos Géza, egy fiatal kormánytisztviselő, titokban az antifasiszta ellenállás egyik vezetője arra, hogy a szövetségesek tudomására hozzá a hírhedt „Auschwitz-jegyzőkönyv”-et és összehangolja a szovjet csapatokkal a nyilasok elleni ...több fegyveres felkelést: elrabolta és eltérítette a Szálasi-kormány egyik repülőgépét. Nyáry Krisztián a BBC Historyban olvasható portrésorozatának legújabb cikke.

2016-01-3112:56 index.hu
hitler-meg-a-sirbol-is-iranyitani-akart

A Führer futára ostoba és félművelt, de legalább őszinte volt, a barátnője csinos és beszédes. Arnold Weiss pedig zsidó menekültből lett amerikai katona, aki brit társával épp 70 éve, 1945 karácsonyán megtalálta Hitler végrendeletét. Kiskamaszként érkezett ...több az Egyesült Államokba, hét évvel később már az amerikai katonai titkosszolgálat soraiban üldözött náci szökevényeket. Eseteiben rendszeresen nagy segítségére volt a német precizitás, az árvaházban tanult keménység és a müncheni telefonkönyv.

2015-12-2408:26 index.hu
amerikai-szarazfoldon-is-volt-naci-hadmuvelet-csak-nem-vettek-eszre

Van egy kevésbé ismert, mégis eléggé meglepő német katonai akció a második világháborúból: egy tengeralattjáró legénységének sikerül észak-amerikai parton akciót végrehajtania. Tengeralattjárójuk viszont nem fegyvereket szállított: az egészet az időjárás ...több miatt csinálták. A német katonaságnak akkoriban problémái voltak az előrejelzésekkel, valamit tenni kellett.

2015-12-1908:21 index.hu
cipo-helyett-panvceloklot-gyartott-az-adidas

Annyira azért nem meglepő, amit a cím állít: 1940 és 1945 között tulajdonképpen a teljes német ipar fokozatosan átállt háborús termelésre. Bútorgyárak szekrény helyett repülőkbe segítettek be, a Hugo Boss sem öltönyöket varrt, hanem golyóscsapágyakat ...több rakott össze harci gépekhez, a tradicionális bőrnadrág-gyárak pedig kenyérzsákot varrtak a tradicionális bőrnadrág helyett. Számtalan további példát lehetne sorolni, mi ma a világ leghíresebb sportszergyártójának egyik legérdekesebb termékéről, a Raketenpanzerbüsche 54-ről, más néven a Panzerschreckről, vagyis a páncélosok réméről (alias kályhacső) mesélünk.

2015-12-0207:11 index.hu

Legolvasottabb hírek: