+0 új cikk
Vissza a hírekhez
mar-churchill-is-europai-uniot-akart

Miközben Nagy-Britannia az Európai Unió elhagyásával valóban történelmi lépéssorozatot indított el, érdemes egy hetven évvel ezelőtti eseményt felidézni. Jóllehet az európai egyesülés eszménye különféle körvonalakkal már másfél évtizede fel-felmerült, ...több a majdani Európai Unió létrehozására az első realitással is kecsegtető felhívást éppen egy brit, Winston Churchill tette meg.

2016-09-1908:52 index.hu
evszazados-hosegrekord-dolt-meg-angliaban

Évszázados szeptemberi hőségrekord dőlt meg kedden Angliában, írja az MTI. A brit meteorológiai szolgálat adatai szerint a délkelet-angliai Kent megye Gravesend városában kedd délután 34,4 fokot mértek. Ilyen magas szeptemberi maximum-hőmérsékletre 1911 ...több óta nem volt példa Angliában.

2016-09-1317:49 index.hu
igy-lett-majdnem-angol-kiralynoje-franciaorszagnak

Winston Churchill brit miniszterelnök 1940-ben szövetséget kötött Franciaországgal; ez jól ismert fejezet a történelemből. A két ország együttműködésének azonban van egy másik epizódja is. Bár az ezzel kapcsolatos dokumentumok titkosítását már húsz éve ...több feloldották, a kapcsolódó anyagok mostanáig érintetlenül hevertek a londoni Országos Levéltárban.

2016-09-0407:53 index.hu

Csaknem negyvenezer hajóroncs rejtőzik a brit partoknál történészek szerint. A szakemberek azzal kapcsolatban hívták fel erre a figyelmet, hogy Devonnál sikerült három roncsot védetté nyilvánítani, írja az MTI.

2016-08-1611:39 index.hu
a-vonal-vegen-viktoria-kiralyno

A 19. század közepéig Európában és Észak-Amerikában is üzembe állították az első távíróvezetékeket. A találmány forradalmasította az információtovábbítást, hiszen a leggyorsabb postai leveleket is messze leköröző rendszer született. Samuel Morse, aki ...több a távírók fejlesztésében is részt vállalt – de leginkább az üzenetek továbbításában leghatékonyabbnak bizonyult rendszer, a morzekód kifejlesztéséről híres – pedig már 1840-ben kijelentette, hogy a közeljövőben távírókábel fogja összekötni az Ó- és az Újvilágot.

2016-07-2709:49 index.hu
a-20-szazad-eleji-nagy-brit-ufopanik

„A fény élesnek látszott, és elég gyorsan  mozgott kelet felé… Sötét volt az éjszaka, de a fény miatt egy hosszú, sötét objektumot vélt felfedezni. Egy motor hangját is hallotta” – így szólt a brit haditengerészet 1912. október 14-i jelentése, amely egy ...több vasáru-kereskedésben dolgozó nő elmondásán alapult. Az illető azt hitte, egy léghajót látott az éjszakában, de senki nem akadt, aki történetét igazolja – ez csak egy volt a temérdek (állítólagos) léghajóészlelés közül, melyek hónapokon belül országos pánikká nőtték ki magukat.  

2016-07-1508:14 index.hu
sajat-unokajat-szulne-meg-egy-brit-no-de-nem-hagyjak

Évek óta harcol a bíróságon egy 60 éves brit nő, hogy megszülhesse a saját unokáját a lánya lefagyasztott petesejtjét felhasználva, a brit bíróság viszont eddig ahol lehet, elkaszálta az asszony tervét. A történet több szálon is felkavaró:

2016-05-2516:40 index.hu
a-brit-orvosok-az-e-cigit-ajanljak-leszokashoz

A dohányzóknak ajánlani kell az e-cigarettákat, ez segít a leszokásban – állítja a brit Royal College of Physicians, az ottani orvosi kamara. Szerintük elég bizonyíték van rá, hogy az elektronikus cigik sokkal biztonságosabbak, mint a dohányzás és a nikotinos ...több tapaszok, aki ezt használja, sokkal nagyobb valószínűséggel szokik le véglegesen.

2016-04-2814:49 index.hu
miert-felnek-europatol-a-brit-konzervativok

Az EU-tagságról döntő júniusi népszavazás előtt a kormányzó brit konzervatívok nagyon is megérzik, hogy pártjuk régóta megosztott a kérdésben. Két angol történész mutatja be az öt évtizedes vita hátterét.

2016-04-0614:52 index.hu
naci-puccsot-terveztek-angliaban

1940-ben egy nácikkal szimpatizáló csoport a hatalomátvételről szőtt összeesküvést egy londoni kávézóban. Az titkosítás alól a közelmúltban feloldott aktákból kiderül: a tervek az MI5 zseniális kémvadászai nélkül komoly felforduláshoz és akár Roosevelt ...több bukásához is vezethettek volna.

2016-04-0308:09 index.hu

A tengeri üledék vizsgálata megerősíti a történelmi feljegyzéseket, amelyek szerint vad viharok pusztították el a brit Atlantiszként emlegetett Dunwich városát, amely a 11. században Anglia egyik legnagyobb települése volt - közölték brit kutatók.

2016-02-2216:21 index.hu
miert-nem-akart-lovag-lenni-dickens

Nagy-Britanniában régóta szokás a „nagy” művészeket is lovagi címmel jutalmazni, így számos író is a neve elé biggyeszthette a „Sir” (vagy „Dame”) előtagot. Különösen igaz ez azokra, akik már életükben nagy népszerűségnek örvendtek, ezért aztán jogosan ...több merül fel a kérdés, hogy a hatalmas rajongótáborral rendelkező Charles Dickens miért maradt ki a sorból. Az író életrajzaiból az is kiderül, hogy Viktória királynő fiatal kora óta nagy érdeklődéssel olvasta regényeit, ráadásul audiencián is fogadta Dickenst 1870-ben.

2016-02-2008:28 index.hu
ilyen-ep-fakereket-britek-meg-nem-lattak

A Nagy-Britanniában valaha talált legnagyobb és legrégebbi teljesen ép bronzkori fakereket tárták fel a szigetország Pompejijeként emlegetett ásatási helyszínen – írja az MTI. A háromezer éves leletre a kelet-angliai Cambridgeshire-ben lévő Must Farmon ...több bukkantak rá. A terület igazi kincsesbánya a régészeknek, akik idén már két vagy három, nagyjából az i.e. 1000 és 800 közötti időből való kör alakú épület maradványait is felfedezték a helyszínen – olvasható a BBC honlapján.

2016-02-1917:02 index.hu
meg-tudja-fejteni-a-brit-titkosszolgalat-rejtvenyet

A brit titkosszolgálat és a GCHQ biztonsági szervezet karácsonykor közzétett egy rejtvénysorozatot. A szabályokat elmagyarázva, viszonylag egyszerűnek tűnik, így sokan neki is fogtak a feladatnak. Az első akadályt sokan sikeresen vették, a következőn ...több is sokan átjutottak, az rejtvénysorozat utolsó darabját azonban a mai napig senki nem tudta megoldani.

2016-02-0212:10 index.hu
egyedulallo-osi-telepulest-talaltak-a-britek

Egy minden eddiginél jobb állapotban fennmaradt bronzkori település nyomait találták meg az angliai Petersborough közelében, Whittleseyben – írja az MTI. A felfedezés lázba hozta a brit régészeket.

2016-01-1310:38 index.hu
vita-a-brit-nuklearis-fegyverekrol

A konzervatív brit kabinet fontolóra vette, hogy megújítja Trident típusú nukleáris elrettentő arzenálját, ugyanakkor az ellenzéki Munkáspárt nemrég megválasztott új vezetője, Jeremy Corbyn a leszerelés mellett érvel. Chris Bowlby, a BBC munkatársának ...több kérdéseire válaszolva két történész fejti ki véleményét arról, miért ragaszkodik annyira Nagy-Britannia az atomfegyvereihez.

2015-12-1717:07 index.hu

Legolvasottabb hírek: