+0 új cikk
Vissza a hírekhez
az-alvas-tudomany

„One does not simply fogja magát, és esik össze az első kanapén, hogy fél óra utána megújult erővel, szellemileg felfrissülve térjen vissza a munkába.”

2016-09-1815:06 index.hu
segitseg-a-nasa-szerint-kigyotarto-az-aszcendensem

Szia, Cosmo-lány, az a helyzet, hogy a NASA kétezer év után frissítette a csillagtérképet, így lehet, hogy te valójában egy másik csillagjegybe tartozol! – dobta le az intersztelláris-ezoterikus atombombát a Cosmopolitan angol és magyar online kiadása. ...több Mint kiderült, lehetséges, hogy

2016-09-1721:11 index.hu
elindult-az-urszonda-hogy-megcsapoljon-egy-aszteroidat

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este sikeresen elndították a NASA OSIRIS-REx nevű aszteroidakutató űrszondáját – írja az MTI.

2016-09-0908:39 index.hu

A földi élet eredetét kutató robotizált űrmissziót indít a NASA. Az Osiris–Rex űrszondát helyi idő szerint csütörtök este, közép-európai idő szerint péntek hajnalban indítják a floridai Cape Canaveral légi bázisról. A tervek szerint a szonda több milliárd ...több éves űrport fog begyűjteni a Bennu aszteroida felszínéről – írja az MTI.

2016-09-0710:31 index.hu
egymilliard-dollaros-pacsit-adunk-egy-aszteroidanak

A Bennu nevű aszteroidáról hozna haza mintát a NASA legújabb küldetése, az OSIRIS-REx. Az űrszondát cipelő rakéta három hét múlva, magyar idő szerint szeptember 9-én hajnalban indul, ha minden jól megy, 2018-ban éri el a Bennut, és 2023-ban ér vissza.

2016-08-2322:08 index.hu
a-nasa-eladna-a-nemzetkozi-urallomast

A NASA eladná a Nemzetközi Űrállomást egy magáncégnek a 2020-as évek közepére – írja a Zdnet. Az amerikai űrügynökség a Mars-utazás terveivel együtt jelentette be ezt a lépést. Az eladás tervét Bill Hill, a NASA Exploration Systems Development tisztségviselője jelentette be.

2016-08-2208:24 index.hu

A NASA bejelentette, hogy az általa finanszírozott összes tanulmányt elérhetővé teszi, teljesen ingyen. Erre egy új weboldalt is létrehoztak.

2016-08-1914:11 index.hu
hat-ceg-gyarthat-lakasokat-a-marsra

Az amerikai űrhivatal 2030-ban embert akar küldeni a Marsra, ehhez viszont nem lesz elég legyártani néhány szupererős rakétát meg egy hipermodern űrhajót. Azt is ki kell találni, hogy az odautazó emberek hol húzhatják meg magukat a vörös bolygón, amíg ...több nem tudnak hazautazni.

2016-08-1205:16 index.hu
zold-volt-most-megis-piros-egy-to-iranban

Három hónapja még zöld volt a NASA űrfotóin az iráni Urmia-tó, de mostanra vörösre változott, alig másfél hónap alatt, és ami a legérdekesebb: nem azért történt mindez, mert valami belekerült a vízbe, épp ellenkezőleg, valami hiányzik onnan.

2016-07-2910:43 index.hu

Egy évvel ezelőtt készítette a NASA New Horizons nevű űrszondája a közeli képeket a Plútóról. Az ezt követő napokban, hetekben még nagyon sok képet készített, rengeteg információt begyűjtött a törpebolygóról.

2016-07-1515:45 index.hu
fontos-urgyurut-szallit-a-spacex-az-urallomasra

Fontos feladata van a jövő héten induló, következő SpaceX-rakétának, illetve az azzal felvitt teherűrhajónak: új dokkológyűrűt kell szállítania a Nemzetközi Űrállomásra.

2016-07-1409:35 index.hu
visszakuldte-az-elso-kepet-a-jupiter-szonda

A Jupiter körüli pályára állása óta készített első képét küldte vissza a Juno nevű amerikai űrszonda. A július 10-én lőtt fotón a Jupiter mellett a négy Galilei-holdja közül három, az Io, az Europa (Európé) és a Ganymede (Ganümédész) látszik.

2016-07-1310:03 index.hu
magahoz-tert-a-curiosity

A Marson szolgáló Curiosity rover teljesen magához tért, jelentette be a NASA, így tovább keresheti a víz nyomait, illetve kutathatja a múltat a szomszédos bolygón. A rover július 2-án kapcsolta magát biztonsági módba, amikor valamilyen hibát észlelet a rendszerében.

2016-07-1213:53 index.hu
morzekodot-talaltak-a-marson

Furcsa homokdűnéket fedezett fel a NASA a Marson, a dűnéknek olyan a formájuk, mintha egy morzekód részletei lennének: pontok és vonalak egymás után. Nem ez az első alkalom, hogy furcsa dolgokat találnak a Marson, de eddig mindig sikerült megnyugtatóan ...több megmagyarázni ezeket.

2016-07-1110:00 index.hu
ket-evig-dolgozhat-tovabb-a-curiosity-ha-fel-tudjak-ebreszteni

Két évvel meghosszabbították a Marson szolgáló Curiosity rover feladatait, ami jó hír, de értelme csak akkor lesz, ha a NASA mérnökeinek sikerül visszahozni a robotot abból a biztonsági leállásból, amibe a Curiosity még a hónap elején kapcsolta magát.

2016-07-0809:12 index.hu

A New Horizons űrszonda tavaly nyáron haladt el a Plútó mellett, de a történelmi jelentőségű sikerrel még korántsem ért véget a szolgálati ideje. Bár már tavaly augusztusban meghatározták a lehetséges következő célpontot, a NASA csak most hagyta jóvá, ...több hogy az úticél a Kuiper-öv egy közelmúltban felfedezett objektuma, a 2014 MU69 lesz.

2016-07-0610:52 index.hu
legyen-on-is-galilei-ertse-meg-amit-o-400-eve

A Galilei-élmény egy egészen különleges formáját élheti át az, aki megnézi a Juno nevű űrszonda felvételeit. A szonda magyar idő szerint kedd hajnal öt körül állt Jupiter körüli pályára, és sajnos még kell pár nap, míg megérkeznek az első képek, de ez ...több nem jelenti, hogy nem készültek csodálatos felvételek korábban.

2016-07-0519:06 index.hu
palyara-allt-a-nasa-jupiter-muholdja

Kedd hajnalban (de kaliforniai idő szerint még hétfőn) sikeresen pályára állt az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) Juno űrszondája a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter körül. A Floridából csaknem öt éve elindított Juno fő küldetése, hogy felmérje ...több a Jupiter mágneses mezejét és gravitációját. Az alapvetően napenergiával hajtott űrszonda a terveknek megfelelően 35 perces manőverrel állt pályára, miután a fő hajtómű beindításával sikerült lelassítania magát.

2016-07-0506:18 index.hu
elkepeszto-sebessegu-sornyitot-kuldunk-a-jupiterhez

A Juno űrszonda 2003 óta az első, ami bolygó körüli pályára áll a Jupiternél, a bolygónál, amiről alig tudunk valamit, pedig nagyon fontos lenne a Naprendszer keletkezésének megértéséhez. Egy rekordja már most van a szondának: ez a leggyorsabb űreszköz, ...több amit valaha ember tervezett, eléri majd a 207 600 kilométer per órás sebességet is. Egyik végén sörnyitóra hasonlító magnetométert visz, méri majd a bolygó mágnesességét, atmoszféráját, ionoszféráját is, kamera is van rajta, sőt legófigurák is. Július 4-én áll pályára.

2016-07-0307:34 index.hu
miatta-mukodik-jobban-a-gps

Komjáthy Attilával interjúztunk, aki 15 éve amerikai űrkutatási hivatal robotos űrkutatással foglalkozó részlegén, a Jet Propulsion Laboratoryban dolgozik, GPS-kutatással foglalkozik. Már tesztelik a cunami-előrejelző rendszerét, és hamarosan a Vénusz ...több földrengéseit is az ő kísérletei alapján figyelhetjük meg. A magyar tudóssal a munkahelyén beszélgettünk, arról kérdeztük, hogy kerül valaki a NASA-hoz, hogyan működnek az USA-ban a kutatások, mivel foglalkozik valaki egyáltalán, ha a világ legnagyobb űrügynökségénél kutat. Mi lesz az űrkutatással a magánszektor bevonásával és mi a startupok hatása erre az iparágra?

2016-06-3017:24 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: