+0 új cikk
Vissza a hírekhez

Elon Musk tervei már most is legendásan ambiciózusak, pedig még fogalmunk sincs, hogy tényleg megvalósulnak-e valaha. A SpaceX nevű űrcége végcélja például eddig az volt, hogy kifejlesztik és be is vetik a Mars meghódításához szükséges technológiát. A ...több tervek szerint a cég már 2018 körül eljutna a Marsra ember nélkül, és már a 2020-as években emberrel is. Ehhez képest Musk most bedobta, hogy ha már a Marsig eljutnak, nem lenne érdemes ott megállni, a technológia alapján pedig is lenne muszáj.

2016-09-1909:51 index.hu

Minden korábbinál jobban, 4200 kilométerre megközelítette a Jupitert az öt éve felbocsátott Juno űrszonda – írja az MTI.

2016-08-2908:04 index.hu

Sikeresen tesztelte vasárnap a rakétakilövések költségét jelentősen csökkentő, új hiperszonikus rakéta-hajtóművét India – írja az MTI az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) közleménye nyomán.

2016-08-2907:42 index.hu

Ötszáz-huszonegyedik napját, honfitársai közül eddig a legtöbb időt, töltötte szerdán a világűrben Jeffrey Williams amerikai űrhajós. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnoka négy űrutazással hozta össze a rekordot –  írja az MTI.

2016-08-2508:31 index.hu
kina-bemutatta-a-mars-jarojat

 2020 júliusában vagy augusztusában a kínai űrügynökség hatkerekű, 200 kilós (ez minden eddigi űreszközüknél nagyobb) Mars-járót küldene a Marsra – írja az MTI. A szerkezetet egy pekingi sajtótájékoztatón mutatták be. A fényképek közreadásával egy időben ...több nyilvános felhívást is közzé tettek, amelyben keresik a az űreszköz legtalálóbb nevét és a rá utaló legötletesebb logót.

2016-08-2508:32 index.hu
kozel-ket-ev-utan-lepett-kapcsolatba-a-nasa-az-egyik-muholdjaval

A NASA 2014. október 1. után először tudott kapcsolatba lépni az egyik műholdjával, a napkitöréseket vizsgáló STEREO-B-vel. Az eszközt egy tervezett hibernálás után veszítettek el, hiába próbálták elérni, nem válaszolt az üzenetekre. Most viszont a Deep ...több Space Networkön (Mélyűr Hálózaton) keresztül küldött jellel sikerült újra felvenni a kapcsolatot a szondával, írja a The Verge.

2016-08-2222:24 index.hu
nagyon-ritka-novat-figyelhettek-meg-a-csillagaszok

A csillagászok még 2009-ben megfigyelhették egy halott csillag robbanását. Klasszikus nóvarobbanás volt, de a ritkább fajtából. Olyanból, amely csak fehér törpéknél fordul elő. A csillagászoknak szerencséjük volt, mert meg tudták figyelni a csillagot ...több a robbanás előtt is és a folyamat minden egyes pillanatát kielemezhették.

2016-08-1812:46 index.hu
foldhoz-hasonlo-bolygot-fedeztek-fel

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül - adta hírül a Der Spiegel alapján az MTI. Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering napjától, hogy ...több felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének.

2016-08-1221:12 index.hu

Engedélyt kapott egy floridai székhelyű cég az amerikai kormánytól, hogy jövőre egy holdjáró robotot küldjön az űrbe. Ez az első eset, hogy egy magánvállalkozás felhatalmazást kapott a Föld légkörén kívüli misszióra. Mindeddig csak kormányügynökségek ...több küldhettek űrhajót a Föld légkörén túlra – írja az MTI.

2016-08-0315:23 index.hu

A Holdra utazás megnöveli annak kockázatát, hogy az űrhajós szív- és érrendszeri probléma miatt haljon meg – írja az MTI. Michael Delp, a Floridai Állami Egyetem munkatársa és csoportja szerint a jelenséget a Föld mágneses mezején kívüli tartózkodás okozhatja. ...több A mágneses mező tartja távol a Föld felszínétől a kozmikus sugárzás egy részét.

2016-07-2909:46 index.hu
most-mar-barmire-lohet-lezerrel-a-curiosity

Önállóan végezhet kutatásokat a Marson működő Curiosity űrszonda a ChemCam műszerhez tartozó lézeres spektrométerével, most most már nem kell megvárnia, hogy a Földön kitalálják, melyik követ kéne alaposabban megvizsgálni.

2016-07-2214:24 index.hu
tessek-itt-van-1200-uj-galaxis-durvan-bekezdett-a-vilag-legerosebb-radioteleszkopja

Még messze nem üzemel teljes kapacitáson, de máris nagyon komoly felfedezéseket tesz a dél-afrikai szupertávcső. A Square Kilometer Array (SKA) rádióteleszkóptól nem hiába vártak nagyon sokat. Ha majd teljesen elkészül, a mostani legfejlettebb műszereknél ...több ötvenszer erősebb és 10 ezerszer lesz erősebb, és nagyon fontos felfedezéseket hozhat a fekete lyukakról, a sötét energiáról, a pulzár neutroncsillagokról és a világegyetem keletkezéséről is.

2016-07-1714:24 index.hu
oriasi-fekete-folt-van-a-napon

A NASA Napot figyelő szondája egy hatalmas fekete foltot vett észre az égitesten. De nem kell aggódni, mert ez természetes jelenség, bizonyos időközönként előfordul.

2016-07-1413:32 index.hu
meglepte-a-kutatokat-a-frankenstein-galaxis

Az űr nagyjából 250 millió fényévre lévő területét a csillagászok nyugodt, jelentéktelen helynek hitték. De most olyan hatalmas és bizarr csillagrendszert fedeztek fel benne, amire nem számítottak. Mintha más galaxisok részeiből állítottak volna elő egy új galaxist.

2016-07-1313:28 index.hu
nemreg-meg-viz-lehetett-a-ceresen

A Ceresen található fényes fehér foltokról kiderült, hogy nátrium-karbonátból állnak. A NASA JPL kutatói szerint ezek a sók a felszín alól kerültek a felszínre hasonló módon, ahogy a Földön lévő óceánok alján a fekete füstölgők működnek – írja a csillagaszat.hu.

2016-07-0813:18 index.hu
tele-van-magyar-cuccal-a-philae-urszonda

A magyar kutatók munkájának elismeréseként értékelhető, hogy nálunk rendezték meg a Rosetta-küldetést lezáró konferenciát. Szalai Sándor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa az mta.hu-n megjelent összefoglalta az eredményeket. 2014. november ...több 12. történelmi dátum az űrkutatásban: ekkor szállt le először űrjármű üstökösmag felszínére. A Philae leszállóegység viszontagságos, de összességében sikeresnek mondható története tavaly júliusban lezárult, szeptemberben pedig a Rosetta küldetése is véget ér.

2016-07-0510:10 index.hu
elkepeszto-sebessegu-sornyitot-kuldunk-a-jupiterhez

A Juno űrszonda 2003 óta az első, ami bolygó körüli pályára áll a Jupiternél, a bolygónál, amiről alig tudunk valamit, pedig nagyon fontos lenne a Naprendszer keletkezésének megértéséhez. Egy rekordja már most van a szondának: ez a leggyorsabb űreszköz, ...több amit valaha ember tervezett, eléri majd a 207 600 kilométer per órás sebességet is. Egyik végén sörnyitóra hasonlító magnetométert visz, méri majd a bolygó mágnesességét, atmoszféráját, ionoszféráját is, kamera is van rajta, sőt legófigurák is. Július 4-én áll pályára.

2016-07-0307:34 index.hu

A kínai űrkutatási programban új rakétaprototípust, a Hosszú Menetelés 7 modellt fejlesztik. A deszanthajó kisebb tesztmodelljét szombaton lőtték ki, 20 percet töltött az űrben, majd gond nélkül landolt a sivatagban. A teszt során gyűjtött adatokkal az ...több új modellt tökéletesítik majd, ami a Shenzhou rakétát fogja leváltani.

2016-06-2715:46 index.hu
egyelore-teljes-siker-a-hosszu-meneteles-7

Kína sikeres indítást hajtott végre szombaton első új generációs Hosszú Menetelés 7-es hordozórakétájával, amelyet Vencsangból, a szintén új, dél-kínai Hajnan tartománybeli űrközpontból indítottak - jelentette az állami média helyi idő szerint este 8 óra után.

2016-06-2516:13 index.hu

India szerdán sikeresen útnak indított húsz műholdat egyetlen rakétán, ez az ország történetének legtöbb műholdat kilövő missziója – írja az MTI. A kilövés a kelet-indiai parton Szriharikota űrközpontból történt.

2016-06-2212:49 index.hu
Több hír

Legolvasottabb hírek: